De gestage groei van Gert

Oldambtster sociaal democraten varen een nieuwe koers

WINSCHOTEN – Er begint heel langzaam een andere wind te waaien bij de Partij van de Arbeid in Oldambt. Daar waar de oude fractie door andere partijen nog wel eens werd beticht van ‘machtspolitiek’, zoeken de sociaal democraten in de nieuwe raadsperiode meer de dialoog. Deels gedwongen door de forse verkiezingsnederlaag, maar ook deels door de invloed van vers bloed. De partij profiteert daarbij ook van de ontwikkeling van één man: fractievoorzitter Gert Engelkens.

Na de herindeling in 2010, toen de gemeenten Winschoten, Scheemda en Reiderland fuseerden tot de gemeente Oldambt, werd het een zoektocht voor de nieuwe gemeenteraad. Verschillende stijlen, manieren van politiek bedrijven botsten met elkaar, fracties en fractiegenoten moesten aan elkaar wennen en dat bracht gevolgen met zich mee. In de situatie die destijds ontstond was de Partij van de Arbeid de grootste partij, ook de partij die het meeste in de melk te brokkelen had. Al tijdens het formatieproces dwong de partij af dat er een nieuwe Klinker gebouwd moest worden, juist het onderwerp waar al jaren over werd gesteggeld. En juist die Klinker zorgde voor nog meer gedoe. Het kostte het Oldambtster college een wethouder in de persoon van Rikus Brader (SP). Daarmee hield het nog niet op. PvdA-wethouder Bé Zwiers werd vervangen door Hans Polman, die een grote zwengel gaf aan het project binnenstad Winschoten, maar in diverse geledingen niet goed lag. Polman meldde zich ziek, kreeg van partijgenoot Klaas van Leeuwen het verzoek om weg te blijven en de crisis leek groter dan ooit. Kortom, het waren zeer moeizame jaren voor de Partij van de Arbeid in het Oldambt. Niet veel later was Klaas van Leeuwen namelijk zelf aan de beurt. Onder aanvoering van rasopportunist Engel Modderman werd het dossier Stichting Opmaat opengetrokken, kreeg Van Leeuwen de wind van voren en werd er richting hem wel erg op de man gespeeld. Vakbond FNV – waarvan Van Leeuwen al jaren lid is – legde zelfs beslag op zijn woning en Modderman toverde in raadsvergaderingen zeer vertrouwelijke informatie tevoorschijn. Dat bleek – achteraf – het geluk van Van Leeuwen. De aandacht van het Opmaat-dossier werd verlegd naar deze bijzondere vondst en burgemeester Pieter Smit vroeg zich af of het hele dossier nog wel een punt was voor de raad. Toch waren de pijlen opnieuw gericht op een PvdA-bestuurder in het Oldambt. Gert Engelkens was destijds al fractievoorzitter, maar beschikte over onvoldoende bagage om het zwalkende schip vlot te trekken.

Nieuwe koers

Na 19 maart 2014 is alles anders. Klaas van Leeuwen kreeg zijn gewenste afscheid door de voordeur, Statenlid Laura Broekhuizen werd uit Groningen gehaald om de wethouderspost in het Oldambt te bezetten voor de Partij van de Arbeid. De politiek is net de voetballerij, het opportunisme regeert. Want Broekhuizen staat er nu al goed op. Een vlotte verschijning en een prettige uitstraling zorgen ervoor dat de PvdA een ander gezicht heeft gekregen. En de komst van Broekhuizen doet ook fractievoorzitter Gert Engelkens meer dan goed. De in het dagelijks leven bij Post NL actief zijnde Engelkens staat namelijk sterker in zijn schoenen. Hij is er nog niet, maar vooral tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces liet hij zich nadrukkelijk gelden. Engelkens was scherp, haakte in waar het moest en toonde zich vastberaden. Op één moment na: toen hij zijn bijdrage voor moest dragen. Dat blijft een punt wat Engelkens moet ontwikkelen, het is op bepaalde aspecten nog te onzeker. Maar de uiterst sympathieke Engelkens wekt gaandeweg steeds meer het vertrouwen van andere fracties in de raad. Met dank aan Laura Broekhuizen en het jonge raadslid Hilbert Flokstra, die voor een andere ‘flow’ bij de PvdA zorgen. Meer open dan voorheen en meer gericht op de verbinding. Daar kan de SP met de stugge en koppige Martin Viel op de bok nog veel van leren.

Martijn Folkers

oldambt