FC Groningen heeft zijn eigen ‘Azië-watcher’

Gerard Postma volgt de Japanse J-League op de voet

GRONINGEN – Japan, voetbal en FC Groningen. Zo op het eerste oog een aparte combinatie, maar Gerard Postma weet deze drie liefdes uitstekend met elkaar te combineren. De 24-jarige Groninger is een vaste volger van het Japanse voetbal en kruipt soms al om zes uur ’s ochtends achter zijn beeldscherm voor een wedstrijd. Het meest bijzondere? Gerard Postma is in zijn leven nog nooit in Japan geweest.

Al van jongs af aan is Postma geïnteresseerd in Japan. “De Aziatische cultuur is me met de paplepel ingegoten”, vertelt hij enthousiast. “Als kind van vijf raakte ik gefascineerd door de videobanden van Bruce Lee. Naarmate ik ouder werd ging ik steeds meer over het land ontdekken en zo kreeg ik ook de voetbalcompetities uit de regio in het vizier. In het begin was er via internet weinig over het Japanse voetbal te vinden, moest ik het doen met samenvattingen en hoogtepunten van wedstrijden. Dat is uiteindelijk steeds meer geworden door het kijken via live-streams. Ondertussen is het kijken van wedstrijden en het bestuderen van spelers een hobby van me geworden.” De Japanse J-League dus. Een competitie in opkomst, zo betoogt Postma. Steeds grotere namen weten hun weg naar het land van de rijzende zon te vinden. Zo speelde de Uruguayaanse ster Diego Forlan het afgelopen half jaar zijn wedstrijden bij Cerezo Osaka, toevallig de favoriete club van Postma. De afgelopen periode had Postma het zwaar te verduren. Want alhoewel Paul Raveneau, assistent-trainer van FC Groningen voorspelde dat Japan wel eens de verrassing kon worden op het WK, moesten de Japanners al na drie wedstrijden roemloos afscheid nemen. “Er wordt wel neerbuigend over het Aziatische voetbal gedaan”, weet Postma. “Het is volgens de mensen hier te weinig fysiek en spelers passen zich moeilijk aan in Europa. Toch denk ik dat het een interessante markt is voor veel clubs in Europa. De sport is enorm populair, commercieel gezien is het interessant en wanneer je een Aziatische speler aantrekt wordt je club erg populair in dat gebied. Kijk maar naar VVV-Venlo toen ze Keisuke Honda aantrokken. VVV had altijd een vast aantal bezoekers en heeft nu zelfs een fanclub in Japan. Hun voorzitter Hai Berden gaat af en toe nog naar Japan om op fanavonden de fans toe te spreken. Als je in Japan de naam VVV noemt, weten ze waar je het over hebt. We hebben het ook zelf kunnen zien met Hyun-Jun Suk, toen hij twee keer scoorde tegen PSV. Het heeft FC Groningen uiteindelijk deelname aan de Peace Cup in Zuid Korea opgeleverd.”

Scout Postma

Als vaste volger heeft Gerard Postma dan ook veel interessante talenten voorbij zien komen in de J-League. Hij kende de kwaliteiten van Shinji Kagawa al, toen deze nog bij Cerezo Osaka speelde en daarna verkaste naar Borussia Dortmund. Hij heeft Yoichiro Kakitani ook bij Cerezo Osaka zien schitteren en tipte zelfs Henk Veldmate van FC Groningen over diens kwaliteiten. “Natuurlijk wist ik dat het financieel wel lastig zou worden om hem te halen, maar het is echt een goede voetballer”, vertelt Postma. Hij had het goed gezien, want Kakitani is nu voor twee miljoen euro verkocht aan het Zwitserse FC Basel, een prima subtopper op Europees niveau. Postma wil ermee aangeven dat er voldoende talent in Japan rondloopt, ook voor FC Groningen. Zijn hobby heeft hem al iets moois opgeleverd, want in februari van dit jaar mocht Postma op audiëntie in de Euroborg. “Henk Veldmate nodigde me uit en wilde eens praten. Wat er precies besproken is houd ik graag voor me, het is niet netjes om daarover uit te wijden. Wel gaf hij aan dat de Aziatische markt interessant is voor FC Groningen. Ze denken er zeker over na en Veldmate gaf aan dat ik gewoon door moet gaan met het bekijken van spelers.”

Postma heeft ook wel een idee welke spelers de route van Keisuke Honda en Shinji Kagawa kunnen volgen. “Takumi Minamino van Cerezo Osaka is slechts 19 jaar in mijn ogen een groot talent die de overstap naar Europa op den duur wel kan maken. Manabu Saito is 24 jaar oud en wordt de Japanse Messi genoemd. Hij speelt bij Yokohama Marinos. Natuurlijk is hij niet zo goed als Messi, in Azië hebben ze er nogal een handje van om een goede speler direct te gaan vergelijken. Maar dat hij kwaliteiten heeft is duidelijk.” Voorlopig heeft Gerard Postma nog geen genoeg van het volgen van de J-League. Hij heeft dan ook twee dromen. Allereerst hoopt hij dat een van zijn tips ooit bij FC Groningen belandt en ook hoopt hij ooit naar Japan af te reizen. “Ik ben er nog nooit geweest en dat vind ik eerlijk gezegd wel jammer”, geeft hij aan. “Momenteel ben ik aan het sparen en als ik geld genoeg heb en de kans komt, dan ga ik er zeker naar toe. Want een bezoek brengen aan Japan is zeker een droom van me.”

groningen gerard postma