Minidorp maakt zich op voor vierde editie festival

Iedereen wordt één in Hongerige Wolf

HONGERIGE WOLF – Alleen al de naam is schitterend. Festival Hongerige Wolf is zo langzamerhand gegroeid tot een Oost Groninger bolwerk bij uitstek. Door omstandigheden heeft festivaldirectrice Ruth Weites een aantal zaken aan zich voorbij moeten laten gaan, maar de organisatie heeft alles opgevangen en staat als een huis. Dit weekend is het zover, de vierde editie staat voor de deur. Hongerige Wolf is dan met zeventig inwoners voor even het episch centrum van het Oldambt.

Aards, weids, het zijn de termen die het festival zichzelf toedicht. Juist deze woorden dekken volledig de lading, want Hongerige Wolf is een oase van rust, waar je volledig tot jezelf komt. Randstedelingen puffen hier uit, dagjesmensen genieten van de onbekende kunst en cultuur en de dorpelingen omarmen de bezoekers met liefde. Want Festival Hongerige Wolf is juist een festijn van het dorp. Het gros van de organisatie woont en werkt weliswaar in en rondom Amsterdam, zonder de inzet van de ‘Wolven’ zou er simpelweg geen feest kunnen zijn. De in Glimmen woonachtige Mariejanne van Dijk is sinds de tweede editie als vrijwilliger bij het festival betrokken en heeft steeds meer taken op zich kunnen nemen. Voor de vierde editie houdt ze zich voornamelijk bezig met het theaterprogramma. Ze geniet van het festival, de sfeer en de mensen. “Bij de tweede editie was ik vrijwilliger en ik was meteen verliefd op het festival”, lacht ze. “Ik voelde dat dit als festival wel eens een blijvertje kon worden en dat is gebleken. Er hangt een verschrikkelijk heerlijk Gronings sfeertje. Zonder het gevoel dat je buiten de wereld staat ben je er een weekend heerlijk tussenuit.”

Blijvertje

Mariejanne van Dijk heeft haar hart verloren aan kunst en cultuur en in die hoedanigheid kan ze zich helemaal uitleven in de organisatie van Festival Hongerige Wolf. “Er kwam ruimte in de organisatie en ik kon ‘blijven’. Er waren veel dingen die ik kon gaan doen en dat wilde ik maar al te graag oppakken. Met Ruth Weites heeft dit festival een directeur die heel goed dingen kan overgeven. Ze vertrouwt op het talent van de vrijwilligers en dat zorgt ervoor dat er een prachtig team staat. Ruth woont zelf in Amsterdam en via haar netwerk daar werken veel mensen mee. Daardoor zien we elkaar niet vaak, maar het lukt ons heel goed om op afstand met elkaar samen te werken. Juist daardoor heeft het festival ook die sfeer.” Ruth Weites, met Sanne den Adel het brein achter Festival Hongerige Wolf. Haar naam is als festivaldirectrice onlosmakelijk met het driedaagse festijn verbonden. Dit jaar moet ze door persoonlijke omstandigheden de organisatie grotendeels uit handen geven, maar de overige organisatie, de buurt en de vrijwilligers hebben hun schouders eronder gezet. Het resultaat: er zijn op dit moment 37 procent meer kaarten verkocht dan om deze tijd vorig jaar, het aantal vrijwilligers is meer dan verdubbeld en het bezoekersaantal lijkt opnieuw af te stevenen op een record. Van Dijk hoopt dat het succes zich voortzet. “Zonder het dorp Hongerige Wolf is er geen festival, de inzet van de bewoners is onmisbaar. Zelfs als bewoners niet direct meewerken werken ze natuurlijk al mee door gewoon akkoord te gaan met het feit dat hun dorp één weekend in het jaar wordt bezocht door duizenden mensen. Het ziet er allemaal erg goed uit, we denken dat er dit jaar meer bezoekers zijn dan vorig jaar.”

De perspectieven zijn dus gunstig, de locatie opnieuw veelbelovend. Terwijl het water rustig door de Dollard kabbelt, de ‘locals’ met hun Groningse nuchterheid de boel eens rustig op zich af laten komen, zal Hongerige Wolf dit jaar meer artiesten trekken dan ooit. Het aantal aanmeldingen steeg eveneens fors, zo laat Mariejanne van Dijk weten. Kaarten kopen kan nog altijd. Meer informatie is te vinden via www.festivalhongerigewolf.nl.

hongerige-wolf