Raadslid Madeleine van Woerkom verkast naar Utrecht

Vader en dochter wisselen stuivertje in Veendammer raad

VEENDAM – GemeenteBelangen Veendam moet het vanaf september zonder haar jongste raadslid doen. De 22-jarige Madeleine van Woerkom geeft het raadslidmaatschap op voor een masterstudie Psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Een lastige keuze, zo geeft ze zelf aan. “Maar op een gegeven moment moet je voor jezelf kiezen.”

Het vertrek doet haar wel wat, geeft Madeleine van Woerkom toe. “Het is jammer, heel jammer”, vindt ze. “Ik heb er lang over nagedacht en het was een erg lastige keuze. Ik heb tijdens mijn studie aan de Rijksuniversiteit heel lang het beste van twee werelden kunnen combineren, namelijk het studentenleven en het raadslidmaatschap. Na het behalen van mijn bachelor moest ik een keuze maken en de master die aan de RUG werd aangeboden is niet de master die ik wil. Ik heb altijd veel gelaten voor het raadswerk en nu kies ik voor mezelf.” De 22-jarige studente vertrekt op een opvallend moment. Vier maanden geleden werd ze namelijk nog met voorkeursstemmen in de Veendammer raad herkozen. “En daar had ik totaal niet op gerekend”, geeft ze toe. “Ik stond een plek lager dan vier jaar geleden. Ook was mijn bachelor toen nog niet af en had ik überhaupt nog geen keuze gemaakt over mijn toekomst.”

De naam Van Woerkom verdwijnt echter niet uit de raadszaal in de Parkstad. Vader Nick van Woerkom mag na een pauze van enkele maanden in september weer aanschuiven. Hij neemt de plek van zijn dochter in. “Het werk is straks in goede handen”, lacht Madeleine van Woerkom. “Hij zal het vast en zeker goed gaan invullen en anders zal ik hem zeker op de vingers tikken. Hij vindt het ook niet erg dat ik naar Utrecht vertrek, zo kan hij zelf weer plaatsnemen in de raad. Een bijzondere oplossing, ook omdat we het niet in de hand hebben gehad.” Van Woerkom vertrekt weliswaar uit de Veenkoloniën, de streek gaat haar aan het hart. “Ik zal het sfeertje zeker gaan missen. Het was altijd heel gezellig en voor mijn gevoel was ik nog niet klaar. Ik heb ongelooflijk veel geleerd en met de drie decentralisaties op komst vertrek ik eigenlijk op het hoogtepunt, want er komt wat dat betreft een hele boeiende periode aan.” In Utrecht zal ze zich voorlopig focussen op haar studie. “In Groningen was ik wel actief bij de JOVD, ik denk wel dat ik op den duur wel iets wil doen in de politiek. Maar wanneer en bij welke partij weet ik nog niet. Eerst de studie, die is lastig genoeg.”

veendammer-raad