Run van Winschoten heeft provincieoverschrijdende allure

WINSCHOTEN – Op zaterdag 13 september 2014 staat de 39e editie van de Run van Winschoten op het programma. Het hardloopevenement is uitgegroeid tot een begrip in Oost Groningen en hardlopers kunnen zowel op de 50 en 100 kilometer uit de voeten als de 10 keer 10 kilometer estafette, waarbij teams van tien persoon de 100 kilometer vol maken. Verder is er het wandelevenement en de Lutje Run voor de kinderen. Racedirector Henri Thunnissen vertelt wat de plannen zijn.

Met de 50 en de 100 kilometer op het programma is de Run van Winschoten dé ultraloop bij uitstek. Fanatieke hardlopers voor de lange afstanden komen uit alle windstreken naar de Molenstad om deze lange afstanden te volbrengen. Deze lange afstanden zorgden er in het verleden voor dat het Nederlands kampioenschap in Winschoten werd gelopen en Winschoten zelfs goed was voor de organisatie van het WK Ultraloop, gelijktijdig met de Run van Winschoten. Daniël Oralek, drievoudig winnaar van de Run op de 100 kilometer, staat ook dit jaar aan de start. Racedirector Henri Thunnissen hoopt op een mooie wedstrijd. “Daniël staat dit jaar voor de tiende keer aan de start, heel bijzonder”, vindt hij. “Daar zijn we heel trots op, hij heeft de Run al gewonnen in 2008, 2010 en 2012. Of hij dit jaar weer gaat winnen? Nou, hij moet wel aan de bak, want zijn jongere landgenoot Radek Brunner doet ook mee en die werd vorig jaar tweede. Bovendien is Radek ook nog eens goed in vorm.” Naast de Tsjechen is onder andere ultraloper Dave Boone ook present. Hij werd in 2013 tijdens de Run Nederlands kampioen op de 100 kilometer.

Estafette

De Run van Winschoten is echter niet alleen de 50 en 100 kilometer voor mannen en vrouwen, er zijn meer disciplines waar liefhebbers van de hardloopsport aan mee kunnen doen. De 10 keer 10 kilometer estafette bijvoorbeeld, de wedstrijd waar teams van allerlei pluimage meedoen, zowel bedrijventeams als particuliere hardlopers als teams van atletiekverenigingen. De minimumleeftijd is 16 jaar, een team moet minimaal vijf lopers hebben en maximaal tien en het is de bedoeling dat een team tien keer de tien kilometer aflegt. Een team mag bovendien een gemengde samenstelling hebben, zowel mannen als vrouwen, met uitzondering van de vrouwencompetitie. Henri Thunnissen benadrukt het belang van deze estafette voor de Run van Winschoten. “Deze estafette is voor ons heel belangrijk”, legt hij uit. “Het is dan lekker druk, in totaal doen er zo’n 2500 lopers mee en zij behalen ook hele mooie prestaties. Het gaat ons niet alleen om topsport op het gebied van de Ultraloop, juist de estafette is een mooie basis voor ons evenement. Het hoeft niet altijd snel, onze tijdslimiet is 11,5 uur. Vorig jaar deden er 245 teams mee en we hopen dat er dit jaar meer teams zijn. We hebben de Oldambtbokaal voor teams van de verschillende gemeenten en dit jaar hebben we ook de 112-bokaal voor teams bestaande uit ambulancemedewerkers, brandweerlieden en agenten.” Thunnissen weet waarover hij praat, hij zag vorig jaar zowel burgemeester Ab Meijerman van Veendam als Pieter Smit van Oldambt de finishlijn passeren.

Innovatie

Voor de kinderen is er ook voldoende vertier. De Lutje Run is namelijk datgene waar de Run van Winschoten mee start. Vele lopers zijn de Run begonnen op dit onderdeel toen ze nog klein waren en de organisatie is tevreden met de Lutje Run, die het gevoel van de kinderen bij het hardloopevenement al vroegtijdig aanwakkert. “Dit jaar hebben we voor het eerst vierjarige kinderen bij de Lutje Run”, vervolgt Thunnissen. “Kinderen kunnen verkleed meedoen, bijvoorbeeld als prinses of piraat.” Naast hardlopen kunnen ook de wandelaars zich melden bij de organisatie. De Run van Winschoten innoveert namelijk en organiseert dit jaar een wandeltocht richting Blauwestad en natuurgebied Reiderwolde in het Oldambt. “We willen iets nieuws proberen voor een nieuwe doelgroep. Voor ons is het spannend hoeveel mensen erop af komen, maar we willen de mensen iets extra’s aanbieden.” Wandelaars kunnen kiezen uit twee afstanden, namelijk 7,5 en 15 kilometer. Op 13 september vindt het grootse evenement plaats in Winschoten. Deelnemers kunnen zich inschrijven tot 4 september. Meer informatie over de Run van Winschoten is te vinden op www.runwinschoten.nl.