Olf Boesjes

BLIJHAM - Olf Boesjes

De in Blijham woonachtige Olf Boesjes is voorzitter van VVD Westerwolde. Hij schrijft over de natuur in de omgeving van Westerwolde.

De afgelopen weken fiets en wandel ik veel in het oosten van onze provincie om het lijf nog wat gezonder te krijgen en in conditie te houden. Afgelopen dinsdag nog een wandeling van 20 kilometer vanaf Blijham, waarbij je niet veel moeite hoeft te doen om bijna het hele stuk in de natuur te lopen, weg van de openbare weg. Wat opvalt is de mooie natuur en de mensen die daar van genieten, dat moeten we ook zo houden. De laatste maanden lees je regelmatig over agressie op het fietspad en in het bos, groepen of individuen die luid schreeuwend de doorgang opeisen, waarbij medefietsers schrikken en als gevolg daarvan bijna de berm induiken. Waar fietsers regelmatig voor moeten uitwijken zijn de zakken met de resten van een uit de Verenigde Staten afkomstige fastfood bedrijf. In alle gevallen is er wat aan te doen door gedragsbeïnvloeding.

We hebben de campagne gehad in een ver verleden "laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar van ’t bos de schillen en de dozen", die heeft toch wel redelijk effect gehad, de wandelpaden liggen er hier netjes bij en het lijkt dat iedereen zijn eigen rommel meeneemt of in een van de vele bakken doet, die door gemeenten zijn geplaatst. Nog niet zo lang geleden "fatsoen moet je doen" . Natuurlijk moeten we rekening met elkaar houden op het fietspad en de wielerclubs, in mijn geval de Fiets Toer Club Toer 80 uit Bellingwolde doen er alles aan om haar leden dat in te prenten. Houdt je aan de verkeers- en fatsoens- regels, bel wanneer je wilt inhalen en haal langzaam in. Daarbij groet ik ook nog altijd, want vriendelijk zijn kost niets en levert een boel op.

Nu de fastfoodketen, deze zorgt er in ieder geval voor dat haar omgeving er netjes uitziet door een medewerker een zogenaamd rondje buiten te laten doen, waarbij aan- en afvoer wegen van de drive-in grote zakken vuil worden verzameld. In Winschoten zie je vlak bij het restaurant een bordje van de gemeente dat het storten van afval wordt bestraft met een boete, daar ruimen medewerkers op maar verder weg wel. Wanneer beïnvloeding niet meer werkt -en dat lijkt erop- dan een grens trekken en het volgende doen:

Plaats een eenvoudige chip gaat in het verpakkingsmateriaal en wanneer dat in de natuur wordt aangetroffen, via het te registreren kenteken de hamburger achteraf erg duur maken door het geven van een boete. Technisch mogelijk, is ook beïnvloeding van gedrag -maar dan achteraf- en de natuur blijft de natuur. Iets voor de ideeënbus bij de fastfood firma?

BLIJHAM - Olf Boesjes