Waarschuwing voor blauwalg bij camping Plathuis in Bourtange

BOURTANGE – Voor de zwemplas bij camping Plathuis in Bourtange geldt een waarschuwing voor blauwalg. Er zijn ter plekke borden geplaatst om zwemmers hierover te infomeren. Bij een waarschuwing is een lage concentratie blauwalg in het water aangetroffen. Hoewel de risico’s voor de volksgezondheid klein zijn, kunnen zwemmers last krijgen van huidirritatie of maag- en darmklachten.

De waterschappen controleren de kwaliteit van het zwemwater in de maanden mei tot en met september. Zij kijken naar helderheid, zuurgraad, temperatuur en of er bacteri├źn in het water aanwezig zijn die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Locaties waar bijvoorbeeld blauwalg of zwemmersjeuk is geconstateerd worden iedere week ge├»nspecteerd. Blijkt uit de bemonstering dat de hoeveelheid blauwalgen voldoende is afgenomen of verdwenen, dan worden de borden verwijderd en volgt daarover een mededeling van de provincie.