Kloostervallei kijkt uit naar Run van Winschoten

WINSCHOTEN - Kloostervallei Run van Winschoten

Nieuwe route uitstekend ontvangen door buurt

WINSCHOTEN – Voor sommige straten was de parcourswijziging van vorig jaar een ramp, andere gebieden in Winschoten varen er wel bij. De Kloostervallei bijvoorbeeld. Enkele weken voor de start van de Run besloten de buurtbewoners hun straat eens goed te versieren. Dat lukte, want de Kloostervallei werd verkozen tot de mooist versierde straat van de Run 2013. Een opmaat voor meer.

Want de inwoners van de Kloostervallei willen uiteraard proberen dit succes te evenaren. “Vorig jaar is het idee geopperd bij de buurtbarbecue”, vertelt buurtbewoner Paulien Zomer. “Daar kwam de nieuwe route van de Run ter sprake en we vonden als buurt dat er er iets mee moesten doen. We zijn iedereen in de buurt langs gegaan om geld op te halen. De hele buurt wilde meedoen en van dat geld hebben we in totaal drieënhalve kilometer aan vlaggetjes gekocht. Dat is iets dat je niet even aanschaft, de hele buurt deed mee. Echt leuk, iedereen was zó enthousiast!” Met succes dus, want de mooist versierde straat van de Run van Winschoten was in 2013 de Kloostervallei. Dit jaar is het festijn in de straat nog groter en professioneler te noemen. “We gaan nu ook meer voor de kinderen organiseren”, vervolgt Zomer. “Er komt een springkussen, kinderen kunnen zich laten schminken en we zijn bezig met een dansschool die demonstraties komt verzorgen. Ook denken we aan Captain Sparrow, dat is ook nog iets wat we zouden kunnen regelen. Verder komt er een wedstrijd voor kinderen uit de buurt die hun aanmoedigingskreten langs het parcours kunnen uitzetten. We hadden vorig jaar een kartonnen bord van één meter hoog bij tachtig meter lang, waar de lopers op werden aangemoedigd. Daar hebben we voor de kinderen dit jaar ook een prijsje aan gekoppeld. Nu is het parcours qua versieringen bijna verdubbeld.” De bewoners van de Kloostervallei hebben dit jaar wel om een aantal punten moeten denken, want in overleg met de organisatie van de Run van Winschoten zijn de veiligheidsmaatregelen iets aangescherpt. “In overleg met de organisatie kwam naar voren dat de partytenten vorig jaar iets te dicht bij de straat stonden. We hebben nu afgesproken dat langs bepaalde delen van het parcours geen partytenten zullen staan. We hebben de inwoners gevraagd dat wanneer ze een partytent willen opzetten, dat in overleg met ons willen doen. De buurt is door middel van een brief op de hoogte gesteld. Ook hebben we in de brief een oproep voor een bijdrage gedaan, zowel in mankracht als in geld.”

Ontmoeting

Voor de Kloostervallei heeft de Run van Winschoten ook nog een extra dimensie gekregen. De wijk in Winschoten is in meerdere fasen gebouwd en de buurt ervaart nu meer eensgezindheid door de nieuwe route van de Run. “De inwoners van de verschillende fasen hebben elkaar echt ontmoet tijdens de Run”, aldus Zomer. “Daarvoor leefden we meer langs elkaar heen. Nu is er meer herkenbaarheid, de buurt groet elkaar sneller omdat men elkaar al een klein beetje kent. Er zijn bijvoorbeeld mensen in de buurt komen wonen die voorheen aan de Burgemeester Engelkenslaan woonden, waar de route altijd langskwam. Ze hebben nu aangegeven hun spullen wat ze daar altijd gebruikten voor het versieren van de straat, beschikbaar te willen stellen voor de versieringen in de Kloostervallei. Prachtig toch?”

Alhoewel ze zelf nog niet heeft meegedaan, heeft Paulien Zomer zeker iets met de Run van Winschoten. “Mijn man (oud-profvoetballer Jan Veenhof, red) heeft wel eens meegedaan en dan vervulde ik de supporterende rol, haha. Het is echt een superevenement, ontzettend leuk voor Winschoten en omgeving. Wat erg leuk zou zijn is dat er meer in Winschoten zelf gedaan kan worden met het evenement. Er wordt in mijn ogen te weinig met de ondernemers samen gedaan, het zou mooi zijn wanneer dat meer bij elkaar betrokken zou worden. Wat ik heel goed vind is dat er nu een wandelevenement gekoppeld is aan de Run. Het zorgt voor meer reuring in Winschoten. Hopelijk neemt die reuring de komende jaren alleen nog maar toe. Want dat de Run over veel potentie beschikt, is wel duidelijk.”

WINSCHOTEN - Kloostervallei Run van Winschoten