Levenswerk echtpaar Penning bijna voltooid

penning

Stationsgebouw wordt in oktober geopend

ZUIDBROEK – Eindelijk, eindelijk, eindelijk. Dat moeten Rowin en Jolanda Penning regelmatig hebben gedacht toen het einde van de restauratie van het stationsgebouw in Zuidbroek in zicht kwam. Over enkele maanden is het zover, dan wordt het gebouw geopend.

Voor belangstellenden was het afgelopen zaterdag voorlopig de laatste mogelijkheid om het gebouw vóór de opening te bekijken. De komende weken wordt door de vrijwilligers van het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum namelijk gebruikt om alle werkzaamheden zo goed en zo zorgvuldig mogelijk af te ronden. Het einde van een levenswerk, want al in 2000 hebben Rowin en Jolanda Penning uit Zuidbroek het idee voor het eerst laten opborrelen. “We zijn in dat jaar begonnen met de activiteiten, maar werden in 2001 officieel een stichting’, begint Rowin Penning. “Ik was op dat moment bestuurslid voor de modelspoorvereniging (Modelspoorvereniging Oostelijk Groningen, red.) en wij zochten een ruimte. We werden toen getipt dat het stationsgebouw in Zuidbroek leegstond, maar begrepen van zowel de gemeente als de NS dat het gebouw afgebroken zou worden. We hebben hen ons plan voorgelegd. De gemeente was aanvankelijk sceptisch, maar toen we door NS Vastgoed in Zwolle waren ontvangen waren zij al veel positiever. Ze kregen vaak verzoeken voor behoud van stationsgebouwen zonder daadwerkelijke bestemming. Wij hadden al een bestemming voor het gebouw en wilden er iets van maken. Daar bleken ze gevoelig voor. Vanaf 2002 werden we huurder van het gebouw, de sloopplannen waren van de baan.” Vanaf dat moment begon het harde werken voor Penning en consorten. Voor het oorspronkelijke plan was er al een redelijk bedrag nodig, iets wat middels fondsenwerving moest worden binnengehaald. “Gaandeweg de tijd hebben we onze plannen aangepast. Dat zorgde er echter wel voor dat er meer geld moest worden binnengehaald. Met dat gegeven in het achterhoofd is het misschien wel goed dat het allemaal wat langer heeft geduurd. Nu hebben we het wel volgens wens kunnen realiseren.” Sinds enkele jaren is Penning geen voorzitter meer van stichting Noord-Nederlands Trein & Tram Museum. Hij droeg het stokje medio 2009 over aan Jur Stavast, de voormalige burgemeester van de gemeente Stadskanaal. “Op een gegeven moment kwamen we op een punt dat we besloten dat er deuren geopend moesten worden die we zelf niet konden openen. Jur Stavast was al voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (KNHM) en in die hoedanigheid was hij al erg betrokken bij onze plannen. Bij open dagen en andere gelegenheden bracht hij ook zeer regelmatig een bezoek aan ons. Daarop hebben we hem gevraagd als voorzitter.” Met Stavast heeft het NNTTM het gewenste boegbeeld binnengehaald, de naam waardoor de stichting voldoende fondsen heeft kunnen werven. De inwoner van Stadskanaal opende inderdaad de deuren die voor Penning en consorten gesloten bleven. Het uiteindelijke gevolg is dat na veertien jaar het voorlopige einde in zicht is. “Het gehele project heeft dan 1,3 miljoen euro gekost, vandaar dat we ook wat meer tijd nodig hadden. Het was veel meer werk dan we hadden verwacht, maar het is goed geweest dat we langzaam en gedegen tewerk zijn gegaan.”

Toekomst

De opening van het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum staat gepland op 10 oktober. Tot die tijd moet er veel gebeuren. “Maar de openingsdatum staat in elk geval vast, we gaan hoe dan ook vanaf dat moment officieel open”, lacht Penning. Vast staat dat het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum voor ieder wat wils biedt. Naast de exposities gerelateerd aan het spoor kunnen er op de bovenverdieping ook vergaderingen worden gehouden, huwelijken worden voltrokken en in samenwerking met Hotel Hulzebos, dat pal tegenover het stationsgebouw zit, kan er ook gegeten worden. “Bezoekers van het museum krijgen straks met iets unieks te maken”, weet Penning. “We beschikken straks over de zogenoemde Near Field Communication- technologie. Wanneer er een attribuut in de vitrine ligt kan er met de I-phone informatie over het voorwerp worden opgehaald. Uniek, we zijn een van de weinige musea die dat hebben.” Kortom, de toekomst voor het NNTTM ziet er goed uit. “We hopen in het eerste jaar op enkele duizenden bezoekers. We proberen de mensen te blijven boeien door het wisselen in exposities, het kan zijn dat we bijvoorbeeld drie keer per jaar exposities veranderen. Daarnaast is het ook heel goed mogelijk dat een partij als de Historische Vereniging Menterwolde een expositie in een hoek opzet. Maar de hoofdmoot blijft de trein en de tram, daar zullen we altijd aan willen voldoen. Af en toe een zijstap blijft daarentegen wel mogelijk.”

Het NNTTM wordt geopend op 10 oktober. Meer info over het museum is te vinden via www.nnttm.nl.

penning