Rob de Waard

de-waard

Rob de Waard is in het dagelijks leven directeur van Huis voor de Sport Groningen in Hoogezand. Deze week treedt hij in het spoor van Louis: Sport kan goud verzilveren.

Van Gaal oogstte veel lof tijdens de WK. Terecht; hij presteerde onverwacht geweldig. Vanuit het niets. Toch nam hij louter logische beslissingen. Familie van spelers erbij, Kuyt rechtsback, de beste keeper in een penaltyserie. De sport- en vooral de conservatieve voetbalwereld raakte er niet over uitgepraat. Dat zegt meer over de sportwereld dan over Van Gaal, hoe goed zijn (team)prestatie ook was. We staan aan de vooravond van een nieuw sportseizoen. De breedtesport heeft het moeilijk. Financieel: minder leden en sponsorinkomsten; hogere gemeentelijke tarieven. Inhoudelijk, omdat de overheid vindt dat verenigingen, evenals scholen, maatschappelijke problemen moeten oplossen. Denk aan protocollen en gezonde voeding in sportkantines. Maar er moet ook nog gewoon gesport worden. Daar sta je dan als sportbestuurder. Eenzaam en alleen in de grote boze wereld. Kan de sportwereld ons net als Van Gaal verrassen door de eigen kracht te ontdekken en onverwacht te scoren? Zeker, maar niet alleen!

Onze sportinfrastructuur is wereldwijd even uniek als decennialang statisch. Ondanks veranderde omgeving, andere sportbeoefening en toenemende problemen. Met monoverenigingen, sectorale sportbonden, hekken om sportaccommodaties, traditioneel contributiesysteem en ouderwetse huurder/verhuurder relatie tussen verenigingen en gemeenten. Een andere tijd vraagt om een andere sportinrichting. Op maat. Onder de trefwoorden Samen en Open.

Samen: Verenigingen, zoek met elkaar de gezamenlijke kracht en ga naar gemeenten. Buitensport en binnensport. Niet om de tarieven te bevechten, maar voor een gezamenlijke visie. Over de maatschappelijke rol van sport, meerwaarde sportverenigingen, samenwerking met anderen, onderhoud sportaccommodaties. Samen met en niet, zoals in de stad Groningen, tegenover de gemeente. Gemeenten: word meer partner in sport dan huisbaas en verhuurder. Voor maatschappelijk rendement en leefbaarheid. Verenigingen: accepteer dat sportaccommodaties meer en anders gebruikt kunnen worden. Wees flexibel. Creƫer meer omniverenigingen en samen met gemeenten een andere wijze van beheer en onderhoud. Denk regionaal. Ontwikkel meer niet-sport activiteiten gedurende de week. Sport is wel zijn. Open: Verenigingen, zet je deuren open en nodig je buren uit. Omwonenden, andere organisaties, scholen, bedrijven. Vraag, luister en vernieuw samen. Goodwill betaalt zich uit. Sportwereld, kom uit je cocon, uit de slachtofferrol. Neem initiatief, benut kansen. Verenigingskracht is wat anderen niet hebben: (vaak) een accommodatie, kader/vrijwilligers/leden en activiteiten. De sport kan het goud in haar handen nu verzilveren. Een nieuwe sportinfrastructuur. Open en Samen: verrassend voor outsiders, maar in het spoor van Louis eigenlijk heel logisch.

En begin maar in Groningen, goud is hier immers gemeengoed!

de-waard