Coen Oosterveld is voorzitter van de Coöperatie Pekela Duurzaam.

PEKELA - Oosterveld Groenlinks

Steeds meer mensen trekken een grens als het gaat om duurzaamheid en schone, groene energie. Zij willen niet meer afhankelijk zijn van grote energiemaatschappijen en de ondoorzichtigheid van de jaarlijkse energierekening. Zij nemen het heft in eigen hand en sluiten zich aan bij lokale energie initiatieven.

Zo ook in Pekela, Menterwolde en vele andere plaatsen in Groningen, Friesland en Drenthe.

Deze lokale noordelijke initiatieven van dorpsverenigingen tot (energie)coöperaties hebben samen al hun eigen coöperatief energiebedrijf opgericht.

Pekela Duurzaam is zo’n initiatief. Gestart met gezamenlijke inkoop van zonnepanelen en intussen uitgegroeid tot een actieve coöperatie die niet alleen groene energie aanbiedt, maar ook vele andere initiatieven ontwikkelt. De bevolking wordt actief geïnformeerd over duurzame alternatieven op het gebied van het isoleren van woningen en het opwekken van energie op bijvoorbeeld jaarmarkten en via de eigen website www.pekeladuurzaam.nl In het voorjaar is in Oude Pekela een duurzaamheidsmarkt georganiseerd, waar inwoners uit Pekela en de regio kennis konden maken wat er op het gebied van besparing op de woonlasten allemaal mogelijk is.

Ons initiatief sluit aan bij de doelstellingen die ook de gemeente heeft geformuleerd om energie-neutraal te worden, door isolatie van woningen en bedrijven, besparing op energielasten en opwekken van energie. Pekela Duurzaam werkt mee aan het gemeentelijk project “Slim wonen”.

Voor de inwoners en bedrijven in onze gemeente levert dat op termijn ook een belangrijk financieel voordeel op. Als veel mensen mee doen zal het ook een belangrijke stimulans zijn voor de lokale economie. Met duurzaamheidsleningen stimuleert de gemeente, maar ook de provincie om te investeren in de eigen woning. Door dit lokaal in het eigen dorp of wijk samen aan te pakken worden mensen enthousiast. Want steeds meer mensen voelen zich verantwoordelijk voor hun leefomgeving

Daarin ligt ook de kracht van dorpsverenigingen en lokale coöperaties die zich willen inzetten voor een duurzame toekomst. Juist op het gebied van duurzame energie is nog een wereld te winnen. Mijn oproep is: trek nu de grens en neem samen met dorpsgenoten in uw eigen dorp of wijk het initiatief. Dat kan door samen op te trekken voor het aanschaffen van zonnepanelen, of het isoleren van de woning. Trek aan de bel bij uw dorpsvereniging of richt samen een coöperatie op onder het motto: een duurzaam dorp maak je samen.

PEKELA - Oosterveld Groenlinks