Jan-Willem van de Kolk voelt zich nu al thuis in Bedum

DWG_DWGP-p09.pdf - Adobe Acrobat Pro

Van Oost-Groningen naar het Hogeland

BEDUM/STADSKANAAL – Veel politieke volgers keken in eerste instantie wat verbaasd op toen wethouder Jan-Willem van de Kolk verkaste van Stadskanaal naar de gemeente Bedum. Voor de PvdA-bestuurder zelf was de verrassing minder groot, temeer omdat hij zich nooit te groot heeft gevoeld voor deze kleinere gemeente. De eerste maanden zijn Van de Kolk zeer goed bevallen, hij voelt zich al helemaal thuis in ‘Beem’.

Met de PvdA’er heeft Bedum een zeer ervaren wethouder binnengehaald, die na zestien jaar bestuurder te zijn geweest in de Oost-Groninger gemeente Stadskanaal wel toe was aan iets nieuws. Vorig jaar kondigde hij in augustus zijn vertrek aan en vanaf dat moment is hij gaan nadenken over zijn toekomst. Het onderwijs, de zorg of een nieuwe functie in het openbaar bestuur, Van de Kolk hield lang de opties open. Er waren verschillende mogelijkheden, maar Bedum werd het meest concreet. “Ineke Mulder, de afdelingsvoorzitter van de lokale PvdA sprak me op een bijeenkomst in Stadskanaal eens aan, maar dacht dat ik Bedum misschien wel te klein zou vinden. Ik heb daarop geantwoord dat ik alle opties open zou houden en daarop hebben we afgesproken met elkaar verder te praten. Die gesprekken heb ik als heel prettig ervaren, voor Bedum was ik ook de eerste kandidaat”, legt Van de Kolk uit. “Gelukkig maakt de PvdA in Bedum niet deel uit van de coalitie en kon de partij een wethouderskandidaat voordragen. Bovendien, het is ook wel eens goed om in een hele andere omgeving actief te zijn. Ik ben blij met deze kans.” Eenmaal geïnstalleerd in Bedum kreeg Van de Kolk met een rare situatie te maken. De vier raadszetels van GemeenteBelangen Bedum bleven leeg en zijn nog altijd leeg. Met andere woorden, de huidige coalitie met gedoogsteun van de VVD heeft niets te duchten van de oppositie, want die is simpelweg niet aanwezig. Een rare situatie en Van de Kolk hoopt dat deze snel verandert. “Ik heb laatst buiten de raadszaal met één van de raadsleden van GemeenteBelangen gesproken, we kwamen elkaar tegen”, vertelt hij. “Het is inderdaad bijzonder, maar ik hoop dat ze binnenkort weer willen aanschuiven. Dat is ook het beste voor Bedum, denk ik.”

Geaccepteerd fenomeen

Van de Kolk is overigens niet de enige wethouder die van buitenaf komt. Ook de ChristenUnie heeft eerder met Menne van Dijk een bestuurder vanuit een andere gemeente gehaald. Van Dijk was voorheen namelijk wethouder in De Marne. Alleen Johannes de Vries (CDA) woont binnen de gemeentegrenzen. Geen ideale situatie, maar volgens de inwoner van Stadskanaal kan er anno 2014 positief over worden gesproken. “Onze huidige mensen van de Partij van de Arbeid in Bedum hebben een goede baan. Voor hen betekent het wethouderschap een carrièreonderbreking met de nodige onzekerheid en afbreukrisico. Een aantal jaren geleden waren de voorwaarden voor wethouders beter, bovendien wordt er van wethouders vandaag de dag meer gevraagd. Het is dan ook niet gek dat sneller dan vroeger een wethouder van buiten wordt gehaald. Het is een geaccepteerd fenomeen, er wordt tegenwoordig realistisch tegenaan gekeken.” Van een gemeente met 32.000 inwoners is Van de Kolk nu wethouder in een gemeente van 11.000 inwoners. Een groot verschil, zo heeft hij dat tijdens zijn eerste maanden in Bedum ook ervaren. “De sfeer kun je het beste typeren als die bij een familiebedrijf”, betoogt hij. “In Stadskanaal was het allemaal iets groter en iets zakelijker. Dat is toch wel het grootste verschil. Een voorbeeld is dat we hier in Bedum geen kantine met catering hebben. Verschillende mensen die hier werken nemen een brood met wat beleg mee en daar kan iedereen dan van eten als hij of zij wilt. Dat heb ik onlangs zelf ook gemerkt. Ik nam voor mijn verjaardag een taart mee die eigenlijk bedoeld was voor ’s avonds, maar aan het einde van de middag bleek deze taart al bijna op…”, lacht Van de Kolk.

Voorzichtiger

Kortom, Van de Kolk voelt zich als een vis in het water in ‘Beem’. De portefeuilles financiën, sport, sociale werkvoorziening en volkshuisvesting heeft hij onder andere in beheer en al deze onderwerpen heeft hij in Stadskanaal in zijn beheer gehad. Ook daarin heeft hij verschillen geconstateerd. “Hier in Bedum zijn ze toch wat voorzichtiger, er wordt pas bezuinigd als het echt nodig is. In Stadskanaal is in 2010 een voorschot genomen op wat zou gaan komen. In het verleden is er in Bedum ook wel bezuinigd, maar je merkt toch dat het in een kleinere gemeenschap gevoeliger ligt. De komende periode moeten we nog minimaal zeven ton bezuinigen. Dat is een erg groot bedrag.” Van de Kolk heeft al kennisgemaakt met diverse organisaties in de gemeente Bedum. Met PvdA-raadslid Jaap Heeres maakte hij een wandeltocht door de gemeente en schudde op die manier met verschillende mensen de hand en met burgemeester Henk Bakker maakte hij een fietstocht in de gemeente van de Walfriduskerk. “Het is hier goed toeven”, vindt hij. “Het voorzieningenniveau is hier echt heel hoog. Het is de poort naar het Hogeland op fietsafstand van de stad. Dat maakt Bedum tot een aantrekkelijke woongemeente, veel aantrekkelijker dan wijken als Lewenborg of Beijum. Kinderen kunnen hier goed, veilig en gezond opgroeien en de gezamenlijke inspanning om een bepaald doel te bereiken is hier groot.”

Als wethouder sport viel Van de Kolk bijna met de neus in de boter. Nadat de inkt van zijn handtekening amper was opgedroogd begon het WK Voetbal, waarin de bekende Bedumer Arjen Robben Nederland bijna de wereldtitel schonk. “Zonde was dat, we hadden de voorbereidingen voor een huldiging van Arjen al getroffen”, lacht Van de Kolk. “We waren er echt klaar voor en we hebben met Wim Heemstra en Hans en Marjo Robben gesproken over een gebaar wat we als gemeente richting Arjen konden maken. We hebben in die gesprekken ook afgesproken dat we niet voor niets met elkaar aan tafel zitten. Het is er weliswaar nu niet van gekomen, maar later willen we als gemeente wel stilstaan bij de prestaties van Arjen Robben. Samen met Robin van Persie is hij veruit de bekendste Nederlander ter wereld op dit moment. Dat heb ik zelf mogen ondervinden toen ik een bezoek bracht aan mijn dochter in Guatemala. Tijdens het WK hebben we een Braziliaanse tv-ploeg mogen ontvangen en ook Duitse toeristen wilden weten waar de roots van Arjen liggen. Nogmaals, daar gaan we na het reces werk van maken”, zo besluit Van de Kolk zijn relaas.

DWG_DWGP-p09.pdf - Adobe Acrobat Pro