NH Kerk, Beerta

BEERTA - inloopavond dorpshuis3

Datum: donderdag 21 augustus 2014

Tijd: 19.30 uur

Is dit de laatste bijeenkomst in de kerk?

Het reces nadert zijn einde. Aan de ene kant een treurige conclusie, omdat de zomer bijna voorbij is. Aan de andere kant biedt het weer ruimte voor een mooi politiek jaar, met veel grote onderwerpen en scherpe debatten. Mooier kan haast niet. Het college van de gemeente Oldambt is alweer volop aan de bak. Niet zo gek, want er staan de heren en dames moeilijke keuzes te wachten. Er moet bezuinigd worden en het gaat om veel geld. ‘Puutholder’ Kees Swagerman zal zich ongetwijfeld regelmatig op zijn hoofd krabben en denken: ‘waar ga ik dat geld in vredesnaam vandaan halen?’

Maar goed, de ronde langs de dorpen door het college is eveneens van belang, vandaar dat naast Swagerman ook Laura Broekhuizen, Ricky van den Aker en burgemeester Pieter Smit namens het college aanwezig zijn. Er is inderdaad veel gerealiseerd in Beerta, met en zonder steun van de gemeente. Zo is de rondweg van Beerta flink opgeknapt en wordt deze naar verwachting eind september opgeleverd. Ricky van den Aker zoekt nog een naam voor de straat, vandaar dat dorpsbewoners kunnen meedoen aan een nog uit te schrijven prijsvraag. Verder wordt het prachtige initiatief het Speulparadies niet vergeten. Het is meer dan de moeite waard geworden en de beherende stichting heeft de afgelopen periode ook daar veel gerealiseerd. Aan betrokkenheid in Beerta sowieso geen gebrek, want deze avond is de kerk in het dorp vol met tientallen dorpsbewoners. Derk Jan Bleeker houdt het echter na een stijf kwartiertje voor gezien. De man met het imposante gestalte ergert zich aan het geluid en vindt het mooi geweest. Willem Nomden blijft daarentegen nog even staan, evenals Heddy Smit.

Zorgen zijn er echter ook in Beerta. Grote zorgen om precies te zijn. Want het zou zomaar eens de laatste keer kunnen zijn dat de kerk waarin de bijeenkomst plaatsvindt over luttele maanden is gesloten. Dorpsbelangen Beerta heeft namelijk de huur opgezegd. Reden: de belangenvereniging stookt zich namelijk ‘ongans’ in de Nederlands Hervormde Kerk. Het is weliswaar een schitterende kerk, maar het plafond zit zó hoog dat het haast niet warm te krijgen is. Stichting Oud Groninger Kerken toonde haar begrip, aldus voorzitter Erik Gersonius. “Het betalen van gas, water en elektra kost ons vele honderden euro’s en dat kunnen we gewoon niet meer betalen. Wanneer we de kerk willen verhuren moeten we een bepaalde huurprijs vragen, maar dat kan belangstellenden weer afschrikken. We hebben alles op een rijtje gezet en besloten de huurovereenkomst op te zeggen.”

Een klap, maar hopelijk niet het einde van deze prachtig gerestaureerde kerk. Het pareltje van Beerta. Dorpsbelangen doet een oproep aan Beersters om mee te denken. “Ik ben al door een aantal mensen aangesproken met ideeën”, vervolgt Gersonius. De Beersters hebben nog vier maanden de tijd om een goed plan neer te leggen. Per 1 januari 2015 is namelijk de huur opgezegd.

Ondertussen is André Hateboer nog in discussie geraakt met wethouder Van den Aker over de verkeersveiligheid in het dorp. Hateboer pleit voor handhaving van de dertig kilometerzone. Kortom, een levendige avond in Beerta, waarbij de zorgen over de kerk de overhand hebben.BEERTA - inloopavond dorpshuis3

BEERTA - inloopavond dorpshuis2

BEERTA - inloopavond dorpshuis1