O.N. neemt ‘afscheid’ van Jasper van Buiten

vanbuiten

‘Hij zal dit jaar wel afvallen’

Elk jaar weer was er dezelfde discussie. Over Jasper van Buiten. Over zijn gebrek aan voetballend vermogen. Over het feit dat tegenstanders hem elke week weer vrijlieten in de opbouw. Over het feit dat er een extra centrale verdediger gezocht moest worden en over zijn gebrek aan pure snelheid. Jasper ving immers nooit een haas. Op het voetbalveld zal hij die ook daadwerkelijk niet meer vangen, want Oranje Nassau nam onlangs afscheid van de voetballer Van Buiten. Voortaan gaat hij als trainer (van het tweede elftal) door het leven.

Jasper van Buiten speelde in de jeugd van ACV en haalde er het eerste elftal. Dat is knap als je in ogenschouw dat hij bij het uitdelen van puur talent achteraan in de rij stond. Ga maar na: zijn trap? Kan beter? Is ie snel? Vangt geen haas. Technisch? Mwah. Van Buiten bleek een knokker. Mentaal sterk, overtuigd van zichzelf. Elk jaar weer was hij een soort van bespreekgeval. Heel goed om er bij te hebben, maar was er een betere dan moest die gehaald worden. Zijn beste periode als voetballer beleefde Van Buiten naast Jan Grobbe, inmiddels ook al gestopt. Beiden waren geen echte voetballers maar vooral brekers. Voelden elkaar goed aan en schroomden niet elkaar de waarheid zo nu en dan eens te vertellen.
Van Buiten had ook eigenaardige trekjes. Zo begeleidde hij elke uittrap van –vooral- doelman Langeveld met de tekst ‘ deze bal moet je winnen.’ Soms wekte dat ergernis, helemaal als er gedurende tachtig minuten voetbal geen bal was geworden en Jasper het gewoon weer voor de 123e keer riep. Net als de term ‘Come aaaaaan’, ook bij Van Buiten, fysiek wel ijzersterk, paste.

Oranje Nassau heeft heel veel betere voetballers voortgebracht dan Jasper van Buiten. Dat staat zonder meer buiten kijf. Dat weet hij zelf zeker ook wel. Maar hij stond er wel altijd. Elk jaar weer, tegen de stroom in. Een testimonial voor hem was wellicht wat overdreven, maar het zegt wel wat hoe de mensen van O.N. tegen de voetballer Van Buiten aan hebben gekeken. Ze waren allemaal fan van hem.

Of ik zelf fan was? Nee. Maar ook dat weet hij wel. Ik heb de velden afgestroopt naar een betere. Iemand die beter kon voetballen vooral. Ik vond ze, maar telkens weer moesten ze toch het veld weer ruimen voor de onvermijdelijke Van Buiten. De Josja Bolks onder de voorstoppers. Met terugwerkende kracht verdient dat wellicht wat meer respect. Ook van mijn kant. Gelukkig blijft hij bij de club betrokken, als trainer van het tweede. Hij speelde meer dan 250 wedstrijden voor de hoofdmacht. En één ding is zeker: aan mentaliteit zal het dit jaar bij het tweede elftal van Oranje Nassau niet mankeren. Dat lijkt me – met Jasper op de bok- volkomen uitgesloten. (FOTO: Jaap Urban)

Vincent Muskee

vanbuiten