Piets Big City week 35

Wilma Mansveld belt. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft mij vanuit de auto zien zitten op het terras van ijssalon Palermo, hoekje Westersingel en Astraat. Nou zit ik bijna altijd wel ergens op een terras in de Grode Stad, dus dat kan wel kloppen. Wilma wil een afspraak maken voor de 396ste aflevering van Herestraat Helemaal, die dinsdag 2 september op OOG tv wordt uitgezonden. We hangen beide op met MOI. Leuke vrouw, Wilma. Geen spat veranderd na haar uitstapje richting Den Haag. Ideaal plekje daar aan de Astraat om een stukje te schrijven. Er gebeurt van alles op het drukke kruispunt en wat interessant is fietst, loopt of rijdt voorbij. Hé, daar heb je Tieme Klompe, de oud-voetballer van SC Heerenveen en ook nog even van de FC. Tieme was assistent-trainer van Marco van Basten bij Heerenveen en nu van Dwight Lodeweges. Volgend jaar staat hij op eigen benen en ik voorspel hem een mooie toekomst als hoofdtrainer. Weinig mensen meegemaakt die zoveel verstand van voetbal hebben als Tieme Klompe. Jaren geleden zat hij eens naast mij op de perstribune bij een wedstrijd van FC Groningen. Tieme moest analyseren en ik zat er voor een wekelijkse column. Alles wat Klompe zag en vertelde schreef ik op. Nadien was volgens toenmalig trainer Ron Jans ik de enige van het journaille die het goed had gezien. Met dank aan Tieme. Mijn jongste dochter fietst voorbij. Welmoed gaat een boek over haar vader schrijven en we hebben al heel wat sessies achter de rug. Het is haar idee en ik heb dochterlief moeten beloven om alles, maar dan ook echt alles, te vertellen. Dat maakt het niet gemakkelijk, maar ik houd woord en laat mijn zielenroerselen de vrije loop. Welmoed kan prachtig schrijven en ik weet dan ook dat het een mooi boek gaat worden. Twee jongens van een jaar of 18 passeren het terras. Een van hen roept Pietje en lacht hierbij meesmuilend naar zijn kompaan. Toch al 65 en dan nog Pietje, het kon minder denk ik. Dat is op het Zuiderdiep wel even anders. Nu fiets ik zelf langs het terras van een etablissement en het Pietje Pietje wordt hier gelardeerd met het toch heel wat minder vriendelijk klinkende Hé Ouwe. Maar ja, het is wel de realiteit. In de Folkingestraat ontwaar ik Kees van der Hoef. Kees wordt volgend jaar op 3 januari 80 jaar en dit is volgens filmmaker Buddy Hermans en anderen een mooie gelegenheid om een film over deze Groninger pur sang te maken. De man van de kalenders met mooie oude foto’s van Groningen en schrijver van onnavolgbare boekjes als ‘’en van je hela hola…’’ en ‘’twee pakjes Javaanse jongens’’ heeft een film over zijn rijke culturele leven als geen ander verdiend. De culturele duizendpoot wordt Kees van der Hoef nog vaak genoemd, een titel waar ik mij helemaal in kan vinden. Forza Kees!!