Toekomst vv Borgercompagnie nog altijd ongewis

BORGERCOMPAGNIE - Jacob Molema

Club houdt open huis in hoop op nieuwe leden

BORGERCOMPAGNIE/VEENDAM – In de hoop op betere tijden gooit voetbalvereniging Borgercompagnie haar deuren open voor potentiële nieuwe leden en belangstellenden. Voordat het te laat is, want de gemeente Veendam staat voor een nieuwe bezuinigingsoperatie. Daarbij kan het zomaar zijn dat Borgercompagnie de deuren van haar accommodatie moet sluiten. Voordat het zover is volgt er eerst een gesprek tussen de gemeente en de voetbalclub.

Diverse raadsleden hebben zich in het verleden al eens uitgesproken om het sportpark in Borgercompagnie eventueel af te sluiten. Reden: de gelijknamige voetbalclub heeft te weinig leden en de bijdrage is naar verhouding hoog. Tot dusver hebben secretaris Jacob Molema en de overige leden van het bestuur nog altijd erger weten te voorkomen, maar een nieuwe bezuinigingsronde zou roet in het eten kunnen gooien. De gemeente Veendam is voornemens om voor 2015 een bezuinigingsoperatie van 4,3 miljoen euro te starten, aangezien de bezuinigingen van structurele aard dienen te zijn. Bij het onderdeel sport komen daarbij de velden van vv Borgercompagnie ter sprake, zo weet ook wethouder Henk-Jan Schmaal. “Een van de mogelijke maatregelen is het sluiten van het sportpark”, legt hij uit. “Het is een van de dingen waarin we in dit kader naar kijken. Een accommodatie met twee velden en nauwelijks leden is met goed fatsoen niet meer in de benen te houden. Het hoeft overigens niet te betekenen dat de club omvalt. We gaan als gemeente met de voetbalclub in gesprek om te kijken wat we wél in stand kunnen houden. De exploitatielasten van het gebouw komen al voor rekening van de club. We zouden bijvoorbeeld kunnen onderzoeken of het onderhoud van de velden ook voor rekening van de club komt.” Of daarbij de subsidie van 15.000 euro per jaar voor Borgercompagnie gehandhaafd blijf, is daarmee onduidelijk. “Ook dit komt allemaal ter sprake in het gesprek wat komen gaat.”

Sociale functie

Bij vv Borgercompagnie beseffen de bestuursleden de noodzaak om de club qua ledenaantal weer een ‘boost’ te geven. Aangezien de leefbaarheid in het dorp door de sluiting van het café en de kleine school met pakweg 25 leerlingen flink onder druk staat, is ook de toekomst van de voetbalvereniging ongewis te noemen. Juist om de leefbaarheid te waarborgen hoopt de voetbalclub op nieuwe leden, zodat de sociale functie van de club weer zichtbaar wordt. “De leefbaarheid gaat een beetje naar de verdoemenis”, weet secretaris Jacob Molema (foto). “De dreiging van verschillende raadsleden om bij bezuinigingen de voetbalclub op te doeken heeft ons wel aan het denken gezet. Vandaar dat we als club en Dorpsvereniging Borgercompagnie de handen ineen hebben geslagen.” Met een pupillenteam en een seniorenteam is de basis onder vv Borgercompagnie broos. Juist daarom hopen de voetbalclub en de dorpsvereniging dat geïnteresseerde jeugdspelers en volwassen voetballers de weg naar het Veenkoloniale dorp weer weten te vinden. Molema vecht als nestor voor ‘zijn’ club. “Volgend jaar ben ik zestig jaar lid”, geeft hij aan. “Deze club is mijn leven, ik ben al vanaf mijn negende jaar lid. En altijd met veel plezier. Daarom hoop ik ook dat de activiteitenmiddag een succes wordt. Kijk, het zal nooit meer worden zoals het was. Maar we hopen in ieder geval weer een aantal voetballers aan ons ledenaantal te kunnen toevoegen. Ons doel is om er na de winterstop twee jeugdteams aan toe te voegen. Daar heb ik in elk geval alle vertrouwen in.”

De 65 jaar oude voetbalclub organiseert het open huis op zaterdag 30 augustus. Deze dag spelen het nieuwe meisjesteam en de senioren een oefenwedstrijd. De meiden, qua leeftijd variërend van negen tot vijftien jaar, spelen zeven tegen zeven. De senioren, uitkomend in de reserve zesde klasse, spelen om 16.00 uur een wedstrijd tegen buurclub Kielwindeweer. Verder is er een springkussen, een levend tafelvoetbalspel, een voetbalschietschijf en een schietsnelheidsmeter. Ook kan de jeugd zich laten schminken en is er een gratis suikerspin voor de kinderen. “Ik ben hoopvol gestemd, al moet er natuurlijk wel publiek op afkomen”, vertelt Molema. “Tientallen leden zullen we niet direct krijgen. We willen in elk geval laten zien dat we er nog zijn.”

BORGERCOMPAGNIE - Jacob Molema