VCP overweegt bespreking over te slaan

vcp

WINSCHOTEN – Wanneer er een informatieavond komt voor de drie gemeenteraden Pekela, Bellingwedde en Oldambt, is het wel belangrijk dat alle informatie vóór deze datum op tafel komt. Dat is het standpunt van de Verenigde Communistische Partij, die graag de actuele stand van zaken bij SW-bedrijf Synergon uitgelegd krijgt van DB-voorzitter Hennie Hemmes. Volgens de communisten, zowel in Oldambt als Pekela vertegenwoordigd in de raad, kan er zonder deze informatie geen goede voorbereiding worden getroffen voor woensdag 24 september. Deze dag is Hemmes pas van plan tekst en uitleg te geven.

“Als raden moeten we weten waar we het over gaan hebben”, begint de Oldambtster fractievoorzitter Engel Modderman. “Op maandag 22 september is er een raadsvergadering gepland en de heer Hemmes is pas op de 24e van plan tekst en uitleg te geven over de stand van zaken bij Synergon. Voor ons véél te laat, wij hebben al eerder aangedrongen op een bijeenkomst waar dit kenbaar zou worden gemaakt.” Wat betreft de steun voor een vervroegde bijeenkomst over Synergon, die is er van de partijen in de verschillende gemeenteraden niet gekomen. Voor Modderman een grote teleurstelling. “De steun voor ons voorstel viel me eerder al smerig tegen”, vindt hij. “Alleen in Bellingwedde hebben we steun gekregen van GroenLinks en in Oldambt van Oldambt Aktief. Van de rest hebben we taal noch teken van vernomen. Misschien willen deze partijen niet geïnformeerd worden…”

Geld

“Let wel, het gaat om een grote smak geld”, vervolgt Modderman zijn betoog. “Ik wil wel eens weten waar dat geld naartoe gaat. Wat ook vreemd is dat wanneer we vragen over Synergon stellen aan het college van Oldambt, ze ons doorverwijzen naar het Dagelijks Bestuur van Synergon. Kloppen we daar aan, verwijzen ze ons weer naar het college. Zo kom je met elkaar geen steek verder. Dan begint bij mij de vraag te rijzen: wat speelt daar eigenlijk?”

Modderman refereert hierbij aan een verklaring van DB-voorzitter Hennie Hemmes, die aangeeft dat de uitslag van een intern onderzoek binnen Synergon eerst aan de Ondernemingsraad wordt gepresenteerd. Voorlopig zullen de raadsfracties niet worden bijgepraat door Hemmes, die pas op woensdag 24 september aan de drie gemeenteraden tekst en uitleg wil geven. “Dat onderzoek is gebaseerd op een QuickScan van bureau Langendijk, dat is geen onafhankelijk onderzoek”, aldus Modderman. “Zo krijg je nooit een reëel beeld van de stand van zaken. Wij hebben al eerder gepleit voor een onafhankelijk onderzoek en zullen dat ook blijven doen. Johnny de Vos (D66 Oldambt, red.) heeft al eens om zo’n onderzoek gevraagd. Het maakt ook niet uit wie de kartrekker is, of dat nou De Vos, Hiltsje Rijlaarsdam (VVD Oldambt, red) is of weer iemand anders. Als het onderzoek er maar komt.” Modderman en zijn partijgenoten gaven Hemmes tot vorige week vrijdag de tijd met openheid van zaken te komen. Zonder openheid van zaken zal de VCP niet aanschuiven bij de geplande bijeenkomst op 24 september. “Wat hebben we er dan nog te zoeken?” vraagt Modderman zich af. “Informeer ons nou eerst, dan kunnen we ons ook goed op die bijeenkomst voorbereiden.”

vcp