Winschoter Wim Smith loopt Run op klompen!

WINSCHOTEN - Wim Smith Run op klompen

WINSCHOTEN – Het is niet de eerste keer, maar de omstandigheden zijn dit keer toch zwaarder dan voorheen. Wim Smith uit Winschoten liep in het voorjaar namelijk al de Marathon van Rotterdam op klompen en datzelfde kunstje hoopt hij tijdens de Run van Winschoten te herhalen. De afstand is ook nog eens iets langer, namelijk vijftig kilometer.

“Ik wilde wel eens iets anders”, motiveert hij zijn opmerkelijke keuze. “Als je al zoveel jaren loopt op hardloopschoenen wil je wel eens een andere uitdaging aangaan. Dat is voor mij het lopen op klompen. Ontzettend zwaar, want klompen wegen een stuk zwaarder.” Niet alleen dat, ook de voorbereiding verliep verre van vlekkeloos voor de normaal altijd zo optimistische Smith. De inwoner van de Rozenstad viel van een ladder en brak daarbij zijn pols op meerdere plaatsen. Weken van herstel volgden en in die periode kon hij op sportief gebied niet zoveel ondernemen. Smith is dan ook pas sinds enkele weken in training, al ziet dat er volgens hem al wel weer goed uit. “Eigenlijk is de voorbereiding te kort, maar tot dusver gaat het goed”, vervolgt hij. Hij heeft in het verleden dan ook al voor hetere vuren gestaan. “In 2007 heb ik op de Run van Winschoten de 100 kilometer afgelegd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet helemaal heb volbracht. Om kwart voor tien ’s avonds werd het parcours afgesloten en toen had ik er 90 kilometer op zitten. Uiteindelijk is het al de dertiende of veertiende keer dat ik meedoe met de Run. Eerst de marathon van 42,5 kilometer, wat later werd omgezet naar 50 kilometer. Deze heb ik één keer niet uitgelopen, toen strandde ik na 40 kilometer.”

Fit

Wat betreft de Run van Winschoten, daar is Smith graag bij. De inwoner van de Rozenstad geniet sowieso van het hardlopen en dat zorgt ervoor dat hij het ook al zo lang volhoudt. “Het is echt een prachtige sport”, vindt hij. “De inspanning, het gevoel in je benen en het feit dat je je gezond en fit voelt na afloop, ik vind het geweldig. Er is wel eens een werkdag waar ik moe van thuiskom, maar wanneer ik dan even gelopen heb ben ik na een douche weer helemaal fris in mijn hoofd. Echt, ik kan het iedereen aanraden.” De 56-jarige Smit heeft behoudens zijn pols nooit last van blessures. De val van de ladder heeft er wel voor gezorgd dat hij even aan de zijlijn moest blijven staan. “De dokter zegt dat ik misschien altijd pijn zal blijven houden. Iedere keer wanneer ik loop en de pols beweeg blijft het heel gevoelig. Er is ook geconstateerd dat er artrose is ontstaan. Niet prettig natuurlijk, maar we proberen er het beste van te maken. Op mijn werk doe ik aangepast werk. Wanneer ik thuis mijn schoenen aan wil doen kan ik mijn veters nog niet eens zelf vastmaken. Gelukkig mag ik er nog om sporten, daar haal ik veel voldoening uit.” Ondanks die tegenslag is Smith klaar voor de Run van Winschoten. “Het mooie is dat deze loop ook echt in Winschoten is. Er staat veel publiek langs de kant en dat doet wat met je. Ik vind het schitterend. Tijdens een afstandsloop als deze heb je altijd een periode waarbij je het heel moeilijk hebt. Dan moet je vechten om over dat punt heen te komen. het publiek sleept je er als loper dan echt doorheen. Echt, het is geweldig om mee te doen in Winschoten, ik kan het iedereen aanraden.”

Meer informatie over de Run van Winschoten is te vinden op www.runwinschoten.nl.

WINSCHOTEN - Wim Smith Run op klompen