VIP Stadskanaal maakt werk van alfabetisering

STADSKANAAL – Het herkennen van laaggeletterdheid, dat is de doelstelling van het Vrijwilligers Informatiepunt in Stadskanaal tijdens de Week van de Alfabetisering. Een op de negen mensen heeft moeite met schrijven, het opleidingsniveau in Oost Groningen loopt achter ten opzichte van het landelijke beeld en de vrijwilligers van Welstad constateren regelmatig laaggeletterdheid bij burgers in de Knoalster samenleving. Tijd om daar iets aan te doen. Op dinsdag 9 september wordt de eerste stap gezet.

VIP Stadskanaal organiseert dan de workshop ‘herkennen van laaggeletterdheid’, waarbij de stichting Lezen en Schrijven in samenwerking met het Alfa College de workshop verzorgt. Volgens Elly Verhoef van Stichting Welstad is dit een eerste stap. “Met verschillende partijen zijn we vertegenwoordigd in de wekrgroep Vrijuit, van daaruit is besloten om aan de slag te gaan met laaggeletterdheid in onze gemeente”, vertelt Verhoef, die zelf weet bij welke burgers het probleem speelt. “Ik heb een tijd gewerkt in de Parkwijk waar twaalf mensen meededen aan een traject op het Noorderpoort om te werken aan hun taalvaardigheid in de strijd tegen laaggeletterdheid. In Musselkanaal-centrum is dit probleem ook aanwezig en we gaan nu kijken of we daar iets tegen kunnen doen.”

De Week van de Alfabetisering is een landelijke actie, waar werkgroep Vrijuit bij aansluit. “Belangrijk is om laaggeletterdheid te herkennen bij burgers, vandaar dat deze workshop is opgezet om bijvoorbeeld vrijwilligerscoördinatoren enkele tips mee te geven. Verhoef weet hoe laaggeletterdheid kan worden geconstateerd. Het verborgen lees- en schrijfprobleem zorgt weliswaar voor schaamte, wanneer het probleem is gedeeld kan er ook gekeken worden naar een oplossing. “We merken het, bijvoorbeeld wanneer iemand vraagt of wij het voor kunnen lezen, aangezien hij of zij de bril niet bij zich heeft. Als ze door hebben dat je het weet, maakt dat de weg naar een oplossing al gemakkelijker. Het is absoluut geen onwil, veel mensen die laaggeletterd zijn tonen zich juist erg leergierig.”

De workshop ‘herkennen van laaggeletterdheid’ vindt plaats op dinsdagochtend 9 september van 10.00 tot 12.00 uur in buurthuis De Stobbe in Musselkanaal. De workshop is bedoeld voor iedereen die met vrijwilligers werkt, met name ook voor coördinatoren. De organisatie vindt het prettig wanneer belangstellenden zich vooraf willen opgeven. Dat kan via www.vrijwilligerscollege-stadskanaal.nl of door te bellen naar Welstad, telefoonnummer 0599 – 635 999. Na de workshop wordt er wellicht een vervolgstap gezet om het probleem aan te pakken. Want herkennen is een, kennis delen is de volgende stap. Elly Verhoef hoopt dat na de workshop een concreet initiatief op gang wordt gebracht.