Mart Drissen

VEENDAM - Mart Drissen

Mart Drissen is voorzitter van de coöperatie VEENstroom en inwoner van Veendam. Hij schrijft deze week over de verduurzaming.

Onze in 2012 opgerichte coöperatie stelde zich tot doel het verduurzamen van de regio Oost-Groningen. Dat is natuurlijk nogal wat! Maar wanneer je duurzaamheid en eigen opwek binnen een bepaald gebied serieus wilt ontwikkelen dan zul je ook groot moeten denken. Natuurlijk zijn we ons bewust van het feit dat je dat niet zomaar voor elkaar krijgt. Daarom zijn we begonnen om ons te richten op één werkgebied namelijk VEENstroom. Hieronder vallen de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde, Pekela’s en Veendam.

Inmiddels hebben we diverse voorlichtingsavonden georganiseerd in onder andere Hoogezand en Veendam. Tijdens deze voorlichtingsavonden ligt de nadruk op het vertellen van een duidelijk en vooral ongekleurd verhaal over de mogelijkheden van met name zonnepanelen. Om ook buiten deze avonden om in contact te blijven met de inwoners van het VEENstroomgebied hebben we besloten om een winkelpand in het centrum van Veendam te huren. Een groep van vrijwilligers/bestuursleden zorgt er samen voor dat de winkel iedere dag op vaste tijden open is. Inmiddels zijn veel mensen op weg geholpen bij het vinden van een lokale leverancier voor zonnepanelen maar ook worden er andere duurzaamheidsvragen gesteld waar we een antwoord op proberen te vinden.

Bij de coöperatie gaat het erom dat we samen iets in beweging zetten en daar hebben we leden voor nodig. Het lidmaatschap van tien euro geeft ieder lid een stem in de coöperatie. Maar haast nog belangrijker is wel dat wanneer we met velen zijn we ook een luidere stem hebben op het moment dat we samen iets willen bereiken.

Zo zijn we met boeren in de regio aan het onderzoeken hoe we als inwoners van Zuidoost Groningen met elkaar de ontwikkeling van zonne-energie een flinke duw in de goede richting kunnen geven waarbij alle betrokkenen een evenredig deel van de te verdelen koek krijgen, dit in tegenstelling tot de op dit punt onzalige ontwikkeling van windenergie in de regio.

Naast onze leden werken we ook samen met andere belangrijke spelers op het gebied van duurzaamheid. Zo hebben we goede contacten met het kennisplatform “Hier opgewekt”, “Natuur en Milieu Federatie Groningen”, energiemaatschappij Eneco en netwerkbeheerder Enexis.

Waar we trots op zijn is dat wanneer we de totale hoeveelheid energie die onze leden nu per jaar opwekken optellen er ruim 40.000 kWh zonne-energie wordt opgewekt. Het zou fantastisch zijn om dit getal nog verder te laten groeien dus heeft u zonnepanelen en bent u nog geen lid meld u dan aan en voeg uw opgewekte energie ook toe aan onze teller. De actuele stand is te vinden op onze website www.veenstroom.nl

VEENDAM - Mart Drissen