Processie vast onderdeel voor Ter Apel

TER APEL - Processie

TER APEL- Traditie wordt het. De processie in Ter Apel. Na het succes van vorig jaar heeft de organisatie besloten de katholieke plechtigheid opnieuw in te voeren. Voor Siny Scholte Aalbes, lid van het parochiebestuur in Ter Apel, is het belang van de processie duidelijk: “we willen meer naar buitentreden als kerkgemeenschap”.

De processie, een feestelijke optocht die vertrekt vanaf klooster met als einddoel de katholieke kerk in Ter Apel, staat voor 13 september gepland. En valt, niet geheel toevallig, samen met het ‘Feest van de Kruisverheffing’. “In omliggende dorpen als Emmer Compascuum is het al jaren traditie. In Ter Apel vroeger ook, maar zo in de zestiger jaren is dat gestopt. De stichting ‘Middeleeuws Ter Apel’ bracht ons op het idee. Zij organiseerden een feest met processie als thema. Wij willen dat opnieuw op de kaart zetten in Ter Apel. Waarom? We willen zichtbaar zijn voor de inwoners van het dorp. Wij maken ook deel uit van de gemeenschap. We zijn niet een of andere enge sekte die alles binnen de deuren houdt”, benadrukt Scholte Albers. Iedereen is welkom, ongeacht religie. We bieden hulp op diaconaal gebied. Weet je wat ook leuk is? Het M-twentyfive (M25)-jongerenproject. Daarin begeleiden we jongeren hoe zij iets voor hun medemens kunnen betekenen. Door bezoekjes aan ouderen te brengen bijvoorbeeld. De pastor begeleidt dat.”

De voettocht start om 18:00 vanaf het klooster aan de Boslaan en trekt via Hoofdstraat naar de Sint Willibrorduskerk. Een tocht van zo’n anderhalve kilometer. Voorop loopt de kruisdrager, daarachter volgen de misdienaren met kaarsen en wierook. Daarna volgt de jeugd en de pastor sluit de stoet. Eenmaal in de kerk, start een feestelijke dienst met optredens van het jongerenkoor ‘Friends & Harmony’. Scholte Albes rekent op een hoop mensen. “Vorig jaar hadden we enorme pech door storm en hoosbuien. Maar als het weer meezit, moet het goed komen. We hebben enorm veel reclame gemaakt.”

TER APEL - Processie