‘Iedereen die kan praten kan ook zingen’

DWG_DWGS-p15.pdf - Adobe Acrobat Pro

MUSSELKANAAL- Klassieke liederen zingen in het Tsjechisch en dan ook nog eens 4-stemmig. Iedereen die kan praten kan het, volgens dirigent Chris Holman uit Musselkanaal. Zo, die drempel is weg. En dan mag iedereen die graag een zangcarrière tegemoet ziet zich aanmelden, want Holman kan nog wel wat zangers en zangeressen gebruiken voor zijn kerstconcert van 19 december.

Een ‘klein project’ van de stichting Musa, het kerstconcert van aankomende december. De opstap naar het échte grote klassieke meesterwerk, noemt Holman het. “In januari of februari 2016 gaan we echt iets groots doen. Denk aan Mozart of zo. Dit moet je zien als een aankondigingsconcert. Hiermee willen we alvast publiciteit krijgen voor het grote werk.” Iedereen die denkt dat –ie kan zingen mag meedoen. Niks wegstemrondes als bij de Holland’s Got Talent of de blind auditions van The Voice of Holland. ‘Iedereen die kan praten kan ook zingen’ is het motto van de enthousiaste dirigent die ooit honderd man –die beweerden niet te kunnen zingen- in een kerk stopte voor ’n spoedcursus zang.’s Avonds wist hij met diezelfde club een heus concert te brengen. “Muziek is voor iedereen. Het is net als bij een voetbalploeg, je raakt ingespeeld op elkaar, dat maakt muziek zo bijzonder. Het roept saamhorigheid op. Dat klinkt wat soft hè? Nou, ik bedoel meer: of je nu Drents, Gronings, Turks of Marokkaans bent, via muziek communiceer je met elkaar. Je begrijpt van elkaar wat je aan het doen bent. Voor het kerstconcert gaan we een stuk doen van de Tsjechische componist Jakub Jan Ryba, een tijdgenoot van Mozart. We zingen in het Tsjechisch, 4-stemmig. Twee keer hebben we nu gerepeteerd en het klinkt al behoorlijk Slavisch.” Tsjechische liederen? 4-stemmig? En iedereen kan meedoen? Dat moet u uitleggen. “Ja, haha. De taal vormt geen enkele belemmering. We oefenen eerst de Slavische tongval, dat gaat sneller dan je denkt. En binnen vijf minuten klinkt het 4-stemmig.” Tot nu toe wordt het koor gevormd door 67 zangers en zangeressen. “Daar kunnen met gemak nog 60 bij”, zegt Holman gepassioneerd. “Het is een prachtig stuk. Het verhaal wordt verteld door de ogen van herders op het Tsjechische platteland. Ook al is het stuk klassiek, je hebt als luisteraar en zanger geen enkel moment het gevoel dat je in een katholieke kerkdienst bent beland. Er is niks elitairs aan. Die drempel wil ik, als dirigent en muziekleraar, echt weghalen.” Het kerstconcert staat gepland voor vrijdag 19 december in de katholieke kerk van Musselkanaal. Geoefend wordt er in de grote zaal van restaurant de Heggerank, iedere maandagavond van half acht tot tien uur. Aanmelden kan via www.stichtingmusa.eu . Alvast kaarten bestellen voor het concert mag natuurlijk ook.

 

DWG_DWGS-p15.pdf - Adobe Acrobat Pro