“Ik was als klein jongetje al gefascineerd door treinen”

larsblaauw

Tweede editie Stadskanaal onder Stoom staat voor de deur

STADSKANAAL – De organisatie noemt het ‘het grootste stoomfeest van Noord-Nederland’. Op zaterdag 20 en zondag 21 september vindt bij Museumspoorlijn STAR de tweede editie van Stadskanaal onder Stoom plaats, een festijn wat dit keer in het teken staat van 175 jaar spoorwegen in Nederland. Woordvoerder Lars Blaauw is enthousiast.

De data die Museumspoorlijn STAR heeft uitgekozen komen puur toevallig overeen met de datum die historisch erg beladen is. Op 20 september 1839 werd de eerste spoorlijn van Nederland namelijk feestelijk geopend. De stoomlocomotief ‘De Arend’ deed er destijds 25 minuten over om van Amsterdam naar Haarlem te rijden. Die tijden zijn geweest, maar Museumspoorlijn STAR laat geen mogelijkheid onbenut om de historie van de stoomtrein op passende wijze uit te beelden. Exact 175 jaar na dato wordt er een spectaculair feest gegeven ‘op Knoal’. “We hebben het twee jaar geleden ook georganiseerd en dat was een succes”, vertelt Lars Blaauw. “Ieder jaar dit evenement organiseren zou een te zware wissel leggen op het geheel en wanneer je het om de twee jaar organiseert hou je het ook aantrekkelijk. Het is dan exclusiever en mensen vinden het dan leuker om een kijkje te komen nemen. Daarnaast is het dit jaar natuurlijk wel een speciale editie.” Blaauw weet waar hij over praat. Al sinds 1996 is hij als vrijwilliger betrokken bij Museumspoorlijn STAR en hij kent het reilen en zeilen binnen de organisatie als geen ander. “Ik was als klein jongetje al gefascineerd door treinen en toen er een museumspoorlijn in de regio was kon ik niets anders doen dan me ervoor te willen inzetten.” Een hobby die de nodige uurtjes kost naast zijn baan bij de provincie Drenthe. “Juist het inzetten bij de STAR maakt het ook leuk, het is bijvoorbeeld heel anders dan mijn werk bij de provincie. Op gezette tijden ben ik ook vrijwillig conducteur. Ook heb ik functies in de treindienst als treinrangeerder of gewoon machinist. Ik ben op een leuke manier met mijn hobby bezig.” In de bijna twintig jaar dat Blaauw actief is heeft hij gezien dat het toerisme in Groningen achterloopt, maar hij constateert ook dat er allerlei initiatieven worden ontwikkeld om die achterstand in te halen. “Het toerisme in Oost Groningen is zwakker ontwikkeld maar langzaam maar zeker zie je een verandering. Daarbij is het toverwoord samenwerken. We bieden bijvoorbeeld arrangementen aan in combinatie met het Veenkoloniaal Museum in Veendam, het Busmuseum in Hoogezand of de boot De Snikke die hier in het kanaal ligt. Zo probeer je elkaar wat te versterken en je kunt via de STAR echt een dagvullend programma regelen.”

Voorbereidingen

Om alles op de twee dagen in goede banen te leiden vergt nogal wat tijd. De organisatie van Museumspoorlijn STAR heeft haar voorbereidingen dan ook al bijtijds getroffen. “Nu is het druk, maar eigenlijk zijn we al wat langer bezig. Er komt nogal wat bij kijken, bijvoorbeeld wanneer we stoomlocomotieven uit andere plaatsen willen halen. Er komt een vrachtwagen uit Zeeland en eentje uit Twente die beide een stoomlocomotief vervoeren. Daarnaast komt er één uit Rotterdam, maar die vervoert zichzelf als het ware per spoor. Je moet echter wel zorgen dat deze stoomlocomotief vanuit Rotterdam naar Veendam kan per spoor. Daar is overleg met partijen als de NS en Arriva voor nodig. De locomotief rijdt onder hun verantwoordelijkheid naar Veendam en vanaf dat moment zijn wij verantwoordelijk. Een heel karwei dus, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed komt.”

Naast de gastlocomotieven uit verschillende delen van het land zijn ook de vertrouwde locomotieven van de STAR zelf te zien tijdens het weekend. Naast stoomtreinen zijn er ook andere stoomlocomobielen en stoommachines. Zo is stoomradarboot ‘De Jonge Wachter’ uit Zuidlaren te gast en met de Stanley Stoomauto is er ook een auto op stoom. Voor de kinderen zijn er ook stoommachines in model te vinden en een ministoomtrein. Meer informatie over het complete programma: www.stadskanaalrail.nl.

larsblaauw