“Ze hebben ons op een schandalige manier behandeld”

Jan en Joke v/d Velde van café de Leeuw in Borgercompagnie

Voormalige café-eigenaren woedend op Dorpsbelangen Borgercompagnie

BORGERCOMPAGNIE – Jan en Joke van der Velde, de voormalige café-eigenaren van café De Leeuw in Borgercompagnie, zijn erg boos op Vereniging Dorpsbelangen. Volgens Jan van der Velde heeft de vereniging het café in de steek door de subsidie die voor de zaalhuur was bedoeld deels in eigen zak te houden. De vereniging had aan het einde van 2013 weliswaar een eigen vermogen van pakweg 20.000 euro, het paar Van der Velde zag zich genoodzaakt haar deuren te sluiten.

“Dorpsbelangen is zogenaamd een sociale beweging die de leefbaarheid in Borgercompagnie in stand wil houden”, steekt Jan van der Velde van wal. “Het bestuur wil nu met de voetbalclub ervoor zorgen dat die vereniging niet verdwijnt, maar tegelijkertijd hebben ze ons de nek omgedraaid.” Jan van der Velde en zijn vrouw Joke zijn daar boos over. Heel boos. Volgens de voormalige caféhouder krijgt Vereniging Dorpsbelangen ongeveer 3100 euro per jaar aan subsidie van de gemeente Veendam, expliciet bedoeld voor de zaalhuur. De vereniging huurde tot aan het begin van dit jaar al jarenlang een zaal bij de uitbaters van het café. De caféhouders handelden stuurden Dorpsbelangen een open rekening. De vereniging betaalde per jaar gemiddeld 1800 euro aan zaalhuur. “Daardoor zijn we al een aantal jaren veel geld misgelopen”, aldus Van der Velde. “Schandalig, ze wisten hoe moeilijk we het hadden en wat er allemaal bij kwam kijken om de boel draaiende te houden.” Eind 2013 ontdekte de uitbater van café De Leeuw de gang van zaken en hij kaartte dit aan bij het bestuur. De vereniging beschikte volgens Van der Velde over pakweg 20.000 euro aan vermogen op haar bankrekening. “Dit terwijl wij juist de laatste jaren te horen hebben gekregen dat wanneer zij niet meer geld zouden krijgen, wij niet meer zaalhuur van hen konden ontvangen. Ik kan er nog boos om worden, het is ongelooflijk”, aldus een zeer emotionele Van der Velde, die tot overmaat van ramp ook nog longkanker kreeg. “Heel smerig en asociaal. Ook in die tijd heeft de vereniging helemaal niks van zich laten horen. We konden niet anders dan het café sluiten. Als er te weinig geld binnenkomt houdt het op. Dorpsbelangen krijgt nu wel de aandacht met het idee om de voetbalclub in leven te houden, maar ze verdient deze aandacht zeker niet. We voelen ons zwaar gedupeerd.” Toen Van der Velde dit aankaartte bij Dorpsbelangen-voorzitter Annet Weijer, kwam de vereniging met een voorstel. “Annet Weijers wilde ons met 750 euro afkopen, als we deze kwestie maar niet wilden aankaarten op de Algemene Ledenvergadering. Schandalig, ik heb gezegd dat ze dat geld mocht houden. Aan dergelijke spelletjes doen wij niet mee.”

Jan en Joke v/d Velde van café de Leeuw in Borgercompagnie