De potentie van de Partij voor het Noorden

Gaat de partij scoren bij provinciale verkiezingen?

WINSCHOTEN – Woest waren ze, de kopstukken van de Partij voor het Noorden. De inkt van de stembiljetten was amper opgedroogd of Johannes Veerenhuis-Lens besloot als lijsttrekker voor zichzelf verder te gaan en de zetel mee te nemen. ‘Diefstal!’ schreeuwden de partijleden om het hardst. Met nieuwe verkiezingen voor Provinciale Staten voor de deur ziet de wereld er heel anders uit. De partij heeft potentie, grote potentie zelfs. Alleen, wie neemt de Partij voor het Noorden tijdens de Statenverkiezingen bij de hand?

Want dat het mooie tijden kunnen gaan worden voor de Partij voor het Noorden staat bij voorhand eigenlijk wel vast. De partij heeft in de discussie omtrent de gasbaten al een fors deel voor de provincie Groningen geëist en wanneer de PR-afdeling van de partij goed werkt kan de Partij voor het Noorden met name op het Hogeland nog flink wat stemmen winnen. In het Oldambt heeft het de wind in elk geval al in de rug. Na de gemeenteraadsverkiezingen steeg de partij daar van één naar drie zetels en mocht het zelfs aanschuiven in de coalitie. Fractievoorzitter Jurrie Nieboer (foto) loopt dan ook met een grote glimlach door hartje Winschoten.
Met name op cultuurgebied laat de goedlachse inwoner van Winschoten zich regelmatig gelden. Hoe meer culturele activiteiten in het Oldambt, hoe beter. Diverse collegafracties spreken in de wandelgangen al van de ‘Partij voor het Feest’. In ieder geval, wanneer de Partij van het Noorden deze lijn doortrekt lijken het mooie tijden te gaan worden voor Nieboer en consorten.
Provinciaal
Ook in Provinciale Staten kan de partij op een mooie wijze wraak nemen voor de ‘zetelroof’, zoals ze het vertrek van Veerenhuis-Lens nog altijd noemen. De vraag daarbij is wie de kar gaat trekken voor de partij richting de verkiezingen. Nieboer lijkt zelf zijn post in het Oldambt niet te zullen verlaten. Woordvoorder Leendert van der Laan is als medeoprichter een logische kandidaat. In mediaoptredens komt de Stadjer rustig en evenwichtig over, maar heeft hij ook de uitstraling en het charisma om de partij daadwerkelijk een mooie verkiezingsuitslag te brengen? Een andere kandidaat is Geert Staats, die in 2011 nog werd aangekondigd als nieuwe voorman, gaat hij h et ook daadwerkelijk doen? Staats heeft een grote dossierkennis, maar is ook erg uitgesproken en die eigenschap zou wel eens tegen hem kunnen werken in het politieke debat. Als lijsttrekker heb je een bepaald charisma én gunfactor nodig. In dat licht bezien lijkt Mariska Sloot, de huidige wethouder van Haren, de ideale kandidaat. Sloot is uitgesproken, beschikt over voldoende bagage om het publiek voor zich te winnen en heeft een prettige uitstraling. Wanneer de partij erin slaagt om een werkende PR-machine op te starten en met name het Hogeland voor zich te winnen, kunnen er voor de Partij voor het Noorden mooie dingen gaan gebeuren. Politiek draait anno 2014 steeds meer op het onderbuikgevoel van de kiezer, het opportunisme neemt alleen maar toe. Wanneer de partij haar standpunten inzake de aardgasbaten aan de kiezer weet te verkopen kan het niet anders of de partij moet gaan groeien. Want ondanks de ‘Miljard van Max’ sluimert er nog een bepaalde onvrede door de provincie. Van die onvrede kan de Partij van het Noorden profiteren. Met de prettige uitstraling van Mariska Sloot kan de partij gaan groeien, alleen wil ze haar post na amper een jaar wethouderschap in Haren wel verlaten. Het woord is Sloot, én aan de leden van de Partij voor het Noorden.
Martijn Folkers

Jurrie Nieboer