Het lange wachten is beloond

Datum: donderdag 2 oktober 2014
Plaats: Willem Diemerplein, Musselkanaal
Tijd: 14.15 uur

Eindelijk, eindelijk, eindelijk. Dat zullen de meest cynische inwoners van Musselkanaal hebben gedacht nadat de gemeente Stadskanaal vorig jaar aankondigde het centrum flink op de schop te nemen. Die cynische blik is ze wellicht snel vergaan. Het kostte een lieve duit, maar Musselkanaal bloeit weer. Tijd om die metamorfose eens aan de wereld te showen.
Tien jaar hebben de plannenmakers gedaan over de herinrichting van het koopcentrum in het dorp van Bruintje Beer. Eerst was er een ambitieus plan met uitbreiding van het aantal vierkante meters winkeloppervlakte en een grote metamorfose van de bibliotheek. Er werd zelfs gesproken over een Baptistenkerk op het Willem Diemerplein. Totdat de crisis insloeg, want de meest ambitieuze plannen belandden uiteindelijk in de oud papierbak. Het dorp morde, er kwam geen vooruitgang en de bibliotheek verouderde en verouderde.
Maar er kwam verandering, al was het volk in eerste instantie niet heel blij met de plannen. Een jongerencentrum en bibliotheek in De Heggerank, vooral dat eerste riep veel vraagtekens op. Toch ging het door en uiteindelijk ging de storm liggen. Daarna kondigde wethouder Jan Bessembinders aan dat het centrum in het dorp op de schop ging. Het oude gebouw werd gesloopt en er zou een plein met podium komen. Dat podium kwam er inderdaad en vandaag is het moment dat de opening zal worden verricht. Niemand minder dan Max van den Berg, commissaris van de Koning van de Provincie Groningen zal dit voor zijn rekening nemen. Hij wordt daarbij ondersteund door meneer Prins, inwoner van De Heggerank. Hij viert bovendien zijn 84e verjaardag, wat een prachtig verjaardagscadeau.
De woorden van burgemeester Baukje Galama zijn lovend en dan kan Van den Berg niet achterblijven. Ook hij looft het nieuwe centrum van Musselkanaal. Hij heeft gelijk, het is inderdaad een prachtig centrum geworden. Daarna is het tijd voor een spectaculaire openingsdans. Vier acrobaten halen halsbrekende toeren uit in de lucht, waar een hijskraan en vier linten ze moet omhoog tillen. Het is een prachtig maar ook angstaanjagend gezicht. De honderden belangstellenden houden hun adem in. Gaat het allemaal wel goed? Er gebeurt gelukkig niks, de show is prachtig. Topamusement in Zuidoost Groningen.
Wie er allemaal zijn? Nou, je kunt je eerder afvragen wie er niet zijn. Zo mag Ben Schomaker van Dorpsbelangen Musselkanaal niet ontbreken, is Peter Rolfes van De Gelegenheid druk in de weer met het serveren van gasten, kijkt Wiecher Zuur toe, loopt Patrieck Poker met een camera in de weer en geniet Joris Lievens van alle aandacht. De lokale politiek ontbreekt eveneens niet. Klaas Pals heeft zijn beste pak uit de  kast getrokken, Frits van der Heide en Okko Dijkstra vertegenwoordigen de ChristenUnie, Egbert Hofstra houdt de eer hoog van de Partij van de Arbeid, Goziena Brongers die van het CDA, de SP wordt vertegenwoordigd door Wim Orsel en Machteld Luijken en het voltallige college is aanwezig. Ook Henk Leenders, Jan Boels (SJS) en Miranda Vroom zijn gespot.
Ondertussen is ambtenaar Henk Ensing terecht trots. Er staat een uiterst geavanceerd systeem, want de verlichting op het plein is energieneutraal. Vol trots vertelt hij over het opwekken van energie, waardoor de gemeente Stadskanaal haar verantwoordelijkheid heeft genomen. Die trots is terecht, want dit is nog nooit eerder in Nederland vertoond. Op 20 november wordt het plein met haar duurzame uitstraling getoond aan geïnteresseerde gemeenten. Musselkanaal heeft een mooie primeur te pakken. Het plein zelf? Dat is meer dan prachtig. Met het podium en de sportfaliciteiten kan het dorp jarenlang vooruit en de architecten zijn niet vergeten er voldoende groen in het plan te verwerken. Het was even geduld hebben, maar dan heb je ook wat. Het centrum van Musselkanaal is klaar voor de toekomst. Wie bovendien een kijkje wil komen nemen valt deze week nog met de neus in de boter. De jaarlijkse Winkelweek vindt namelijk plaats en de kermis staat al uitnodigend opgesteld. Musselkanaal bruist weer, en dat doet de rasechte Musselkanaalsters meer dan goed.

Opening Willem Diemerplein Musselkanaal Opening Willem Diemerplein Musselkanaal Opening Willem Diemerplein Musselkanaal