Gebrek aan smaken geeft CDA Oldambt een nieuwe kans

Raad Oldambt

Voldoende haken en ogen aan overige partijen

WINSCHOTEN – Enkele maanden geleden presenteerden de SP, PvdA, CDA en Partij voor het Noorden nog een ‘ambitieus coalitieakkoord’. De eerste hobbel bleek echter direct te hoog voor de vier partijen. Het CDA bleek verre van eensgezind en fractievoorzitter Geert van der Wal stapte op. De christendemocraten lijken daarmee binnenboord te blijven, maar de vraag is voor hoe lang.

Want wanneer het bij de eerste de beste hobbel al misgaat, in hoeverre kan de partij de komende jaren wél een stabiel geluid laten horen? De verhoudingen binnen de CDA-fractie geven namelijk ook aanleiding tot vragen. Niet alleen voormalig fractievoorzitter Geert van der Wal was tegen een verhoging van de OZB naar tien procent, ook raadslid Frans Huizing liet dit geluid horen. Enkel Peter Hagedoorn ging mee met wethouder Ricky van den Aker. Bovendien geeft de partij een slecht signaal af, wat als er komend voorjaar opnieuw blijkt dat er moet worden bezuinigd? Houdt de partij dan wel alle rijen gesloten?

Aan de andere kant zijn er voor de overige coalitiepartijen SP, PvdA en Partij voor het Noorden wellicht te weinig andere smaken om uit te kiezen. Het is een publiek geheim dat de VVD en met name fractievoorzitter Hiltsje Rijlaarsdam staat te springen om wethouder te worden. De liberale politica was niet voor niets erg teleurgesteld na de verkiezingen toen de VVD zakte van drie naar twee zetels en de fractie voorlopig buitenspel zou staan. De VVD wil graag, maar de vraag is of de drie coalitiepartners de VVD wel zien zitten als alternatief. De fractie stemde vorige week als enige opeens in met een motie van de VCP om Synergon Metaal tot nader orde open te houden. Dit heeft bij de drie collegepartijen geen punten gescoord. Qua zetelaantal zou D66 ook een optie kunnen zijn mocht het CDA op termijn alsnog wegvallen, maar de vraag is hoe fractievoorzitter Johnny de Vos ligt bij de drie coalitiepartners. “Wanneer de wereld vergaat, kijkt Johnny eerst of het protocol wel juist is opgevolgd”, fluistert een ingewijde. Bovendien lijkt De Vos geen optie als wethouder vanwege zijn baan bij de provincie Drenthe, die de D66-voorman niet zomaar opgeeft. De partij lijkt verder intern niet over eigen kandidaten te beschikken die deze post wel zouden kunnen bekleden, waardoor D66 Oldambt bij een eventuele zitting in het college moet overwegen iemand van buiten aan te trekken. Dat zou in dat geval de derde wethouder zijn.

Te weinig

Qua profiel zou de ChristenUnie met Gert Jan Bolt de beste papieren hebben om het CDA op te volgen. De toon van Bolt was weliswaar erg negatief bij de presentatie van het coalitieakkoord, de CU-voorman lijkt dit minpuntje de afgelopen maanden te hebben rechtgezet als constructieve oppositiepartij. Er is echter één groot nadeel: de ChristenUnie heeft slechts één zetel. Tijdens de onderhandelingen voor een coalitie afgelopen voorjaar gaf de SP al te kennen de ChristenUnie als potentiële partner te zien, maar dat het aantal zetels te weinig was. De Verenigde Communistische Partij van Engel Modderman zou qua zetelaantal (vier zetels, red.) de ideale partner zijn, maar de uitspraak over Bard Boon (wethouder Partij voor het Noorden) heeft ervoor gezorgd dat de VCP haar eigen glazen ingooide. Modderman gaf destijds te kennen dat de VCP niet in een coalitie stapt met Boon als wethouder, aangezien hij binnen een jaar van GroenLinks via Progressief Oldambt naar de Partij voor het Noorden overstapte.

Kortom, wanneer het CDA binnenboord wordt gehouden is dat niet alleen omdat het CDA de meest logische kandidaat is. Het is ook vooral omdat SP, PvdA en PvhN misschien wel te weinig andere smaken hebben om uit te kiezen. Wethouder Ricky van den Aker lijkt haar taken te kunnen hervatten, maar de vraag is voor hoe lang. Een nieuwe crisis ligt in het tumultueuze Oldambt namelijk altijd op de loer.

Martijn Folkers

Raad Oldambt