Het grootste en goedkoopste jeugdzwemtoernooi van Nederland

VEENDAM - Bestuur Z&PC Bubble toernooi

Zaterdag 18 en zondag 19 oktober

38e Internationaal Zwemtoernooi in Veendam

VEENDAM – Niet zoals gebruikelijk aan het begin van de herfstvakantie, maar het Internationaal Zwemtoernooi van Zwem- en Poloclub Bubble vindt dit jaar aan het einde van deze vakantie plaats. De reden is veranderingen bij de zwembond, die op haar beurt weer rekening dient te houden met de internationale kalender van de FINA. Toernooivoorzitter Lucas Ridderbos laat zich echter niet uit het veld slaan. Hij kan niet wachten tot het zwemtoernooi begint.

Het toernooi bestaat al sinds 1975 en is na bijna veertig jaar uitgegroeid tot het grootste jeugdzwemevent van Nederland. Toernooivoorzitter Lucas Ridderbos is er maar wat trots op. Jaarlijks komen er zwemmers uit binnen- en buitenland in de herfstvakantie naar de Parkstad. Topsport en gezelligheid gaan tijdens dit weekend hand in hand. Het evenement wordt gehouden in Zwembad Tropiqua en de organisatie is in handen van Zwem- en Poloclub Bubble uit Veendam. De toernooicommissie is al sinds februari bezig met het opzetten van deze nieuwe editie en gedurende het evenement zal er een beroep gedaan worden op vele vrijwilligers. Inmiddels hebben zich ruim 600 zwemmers van 36 verenigingen ingeschreven. Niet alleen uit Nederland, ook zwemmers uit landen als Duitsland weten de weg naar de Parkstad te vinden. Regionaal talent meldt zich deze dagen ook. Zo doet Berjen Mellema van ZPC NOVA uit Musselkanaal mee.

Hoofdsponsor

Nieuw is de hoofdsponsor van het zwemfestijn. Daar waar jarenlang de naam van de koekenbakker Barkhuis uit Groningen aan het evenement was gekoppeld, is het vanaf dit jaar het ‘Zechstein Zwemtoernooi’. Ridderbos legt uit hoe deze samenwerking tot stand is gekomen. “Eigenlijk wilden we het toernooi een naam geven waarmee we de komende jaren verder zouden kunnen”, vertelt hij. “In eerste instantie dachten we daarom ook niet aan een sponsornaam. Zechstein heeft zich aan het begin van dit jaar zelf gemeld met de vraag om sponsor te worden. Het Bubble toernooi staat landelijk goed aangeschreven en dit bedrijf wilde haar naam er graag aan verbinden. We zijn er trots op dat zo’n groot bedrijf zich meldt, vandaar dat het nu ook het ‘Zechstein Zwemtoernooi’ de naam is geworden.”

Niet alleen de naamswijziging zorgt voor verandering. Een nieuwe koers van zwembond KNZB heeft de organisatie bepaald geen voordeel opgeleverd. Tot dit jaar werd het toernooi altijd in het eerste weekend van de herfstvakantie georganiseerd. Dat kon omdat de zwemcompetitie landelijk was opgedeeld in kringen. Kring Groningen zorgde ervoor dat er geen wedstrijden werden gepland tijdens het toernooi van Bubble. “Maar dit jaar is Nederland opgedeeld in vijf districten. De KNZB stelt het zwemschema samen en houdt daarbij rekening met de internationale kalender van de FINA. Dit hield echter in dat wij ons toernooi noodgedwongen naar het tweede weekend van de herfstvakantie moesten verplaatsen. Op de zaterdag hebben we een mooi deelnemersveld van 660 zwemmers, op de zondag zijn er echter 50 zwemmers minder omdat veel kinderen een dag later gewoon weer naar school moeten. De KNZB was niet te porren, het eerste weekend van de Herfstvakantie was geen optie. Het landelijke schema overheerst. Wel zijn we hard bezig het volgend jaar recht te trekken.” De verandering van datum heeft wel gevolgen gehad. Het deelnemersveld is niet helemaal vol, ondanks de honderden aanmeldingen. “We hadden het liefst helemaal vol gezeten. We mogen enkele Duitse verenigingen ontvangen. We waren ook bezig met verenigingen uit Engeland en Denemarken, en zij zijn nu niet in staat om te komen. Dat is jammer, want dan hadden we pakweg 100 wedstrijdzwemmers meer gehad.”

Overnachten

Om de honderden deelnemers te kunnen ontvangen zijn er overnachtingsmogelijkheden in de Parkstadhal en de Sorghvliethal, gelegen pal achter zwembad Tropiqua. “Er kunnen maximaal 750 zwemmers plus 50 begeleiders overnachten”, weet Ridderbos. “Het aantal deelnemers is daar sinds 2006 op gebaseerd. De veiligheidsvoorschriften van de brandweer zijn verscherpt. We hebben één jaar gehad dat we niet meer konden overnachten in de sporthallen. Toen hebben we grote evenementententen gehuurd, maar dat was het jaar daarna financieel niet haalbaar. In 2007 hadden we dan ook geen toernooi. Vanaf 2008 konden we wel weer terecht in de Parkstadhal en de Sorghvliethal, omdat deze ook te boek stonden als calamiteitencentrum.”

Sindsdien maakt het zwemtoernooi weer naam en faam in de verre omtrek. “We zijn het grootste en goedkoopste zwemevenement van Nederland”, aldus Ridderbos. “In Veendam gaan prestatie en gezelligheid hand in hand. Naast het wedstrijdzwemmen zijn er ook activiteiten als de megadisco in het tropische gedeelte van het zwembad. De deelnemers zijn overwegend tussen de tien en twintig jaar, maar er zwemmen ook enkele dertigplussers mee. In het verleden deed Ranomi Kromowidjojo ook mee. Zij zwom rond 2003/2004 voor de laatste keer in Veendam, een tijd net boven de minuut.” Kortom, het presteren wordt serieus genomen in de Parkstad. De organisatie voldoet aan de FINA-reglementen. En de toernooivoorzitter? Die is er klaar voor. “Van mij betreft mag het beginnen, ik kan niet wachten!”, sluit Ridderbos lachend af. Meer informatie over het toernooi is te vinden op www. zpcbubble.nl.

VEENDAM - Bestuur Z&PC Bubble toernooi