Gemeentehuis, Oude Pekela

OUDE PEKELA - Naturalisatie3

Datum: woensdag 15 oktober 2014

Tijd: 15.00 uur

Pekela is vijf goedwillende Nederlanders rijker

Hoe gaat een naturalisatieceremonie nou eigenlijk in zijn werk? Dat wil de redactie van Groot Groningen nou ook wel eens weten. Laat de gemeente Pekela nou net de laatste naturalisatieceremonie voor 2014 hebben gepland. Dus op naar het gemeentehuis in Oude Pekela. Eenmaal aangekomen staat wethouder Jaap van Mannekes de toestromende pers al op te wachten. Wanneer hij door een exemplaar van Groot Groningen bladert wil hij wel eens weten hoe je in de krant komt. “Betaalt Hennie (doelend op collega-wethouder Hemmes, red) jullie om in de krant te kunnen komen?” vraagt hij zich af. De redactie houdt zich wijselijk stil…

Naast de aanwezige pers is Martin Siepel van team Communicatie ook aanwezig. De voormalig Kolonicio en bevlogen supporter van SC Veendam komt naar eigen zeggen nog amper op een voetbalveld. Zijn voetbalschoenen heeft hij na vorig seizoen aan de wilgen gehangen. De amateurs van Veendam 1894 moeten het nu zonder zijn kwaliteiten doen. Toch lijdt zijn humeur er niet onder. Dan is het tijd voor de ceremonie. Geheel in stijl van de altijd gastvrije gemeente Pekela worden de aanwezigen ontvangen met koffie en gebak. In de zomermaanden is Janny Heijerman druk met de PR van de Run van Winschoten, tijdens werkuren zet ze zich met hart en ziel in voor de gemeente Pekela. Zo ook vandaag, want het ontbreekt de aanwezigen aan niets. Geen weggemoffelde ceremonie, in Pekela nemen ze de tijd voor de mensen die deze dag het Nederlanderschap verkrijgen. Het is ook niet niks. Het gaat vandaag om geboren Soedanees Hussein Abdalla Fadl Yousif en zijn Roemeense vrouw Andreia Yousif. Samen met hun drie kinderen Ibrahim Ahmed Andrei, Al-Sharif en Nadia Limes zullen zij vandaag het Nederlanderschap verkrijgen. Terwijl de redactie Hennie Hemmes via het zijgangetje naar buiten ziet stommelen voor een ‘rokertje’, neemt burgemeester Meindert Schollema zijn taak uiterst serieus. De PvdA-burgemeester legt uit waar de ambtsketting voor dient. “Vroeger, zo heb ik me laten vertellen, had een burgemeester een burgemeesterskostuum en een steek. Nou, u ziet wat ervan is overgebleven…”, knipoogt hij.

Na een speech over het feit wat het Nederlanderschap met zich meebrengt is het tijd voor de officiële gelofte. Er klinkt vijf keer plechtig ‘dat verklaar en beloof’ ik door de Pekelder raadszaal. Zelfs de kleine kinderen mogen van Schollema de gelofte afleggen. Dat de familie Yousif qua integratie is geslaagd blijkt wel uit het aantal aanwezigen. Buurtgenoten en vrienden hebben de moeite genomen om bij deze gelegenheid aanwezig te zijn. In 2004 kwamen ze naar Nederland. Ze verbleven eerst in het AZC te Winschoten, om in december 2008 naar Oude Pekela te verkassen. Sinds 2010 wonen ze aan de Burgemeester van Weringenstraat, waar ze zich voor de buurt inzetten. Neem nou de buurtbarbeque, de Pekelders kunnen dan rekenen op de inzet van de familie Yousif. Na afloop is de familie erg blij. “Dit is fantastisch”, lacht Hussein Yousif. “Nederland is een erg veilig en leuk land om te wonen.” Hij heeft gelijk. De gemeente Pekela is vijf goedwillende Nederlanders rijker, zoveel is wel duidelijk geworden.

OUDE PEKELA - Naturalisatie3

OUDE PEKELA - Naturalisatie1

OUDE PEKELA - Naturalisatie2