Harnold Scheepstra

VEENDAM - Harnold Scheepstra

Harnold Scheepstra woont in Wildervank. Hij vindt dat de discussie over Zwarte Piet gevoerd wordt met de verkeerde argumenten.

Al tijden vieren we in Nederland elk jaar met veel plezier  het Sinterklaas feest, waarbij Zwarte Piet niet meer is weg te denken, als de vriend en steun en toeverlaat  van Sinterklaas. En samen maken ze er elk jaar een groot feest van. Nu zijn er Nederlanders met een donkere huidskleur die zich gediscrimineerd voelen. Aan de ene kant kan ik me dat voorstellen. Als  je Zwarte Piet neerzet als dom, onderdanig, vuur rode lippen en gigantische oorbellen, raar accent  of terug grijpt op de slavernij.

Met onderstaand verhaal, wil ik duidelijk maken, dat Zwarte Piet niets met slavernij te maken heeft of dat mensen zich gediscrimineerd moeten  voelen, door zijn kleur.  Sinterklaas en “zwarte” Piet is een positief feest voor iedereen die in Nederland woont. En zwart staat nu tussen aanhalingstekens, want Piet is van nature niet zwart.

Zwarte Piet heeft helemaal niets met huidskleur of slavernij te maken. Samen met Sinterklaas gaan ze van dak naar dak. Zwarte Piet krijgt dan zijn ”zwarte” kleur doordat hij door de schoorstenen gaat , om de cadeaus in de schoenen te doen. En bij elke volgende schoorsteen komen er weer nieuwe roetvegen op zijn gezicht. Net als bij een schoorsteenveger.

Zwarte Piet kan dus iedereen zijn.  Een Nederlander, Turk, Marokkaan, Chinees, Afrikaan. Je huidskleur speelt dus geen rol. Het zwarte zijn de roetvegen van door de schoorsteen gaan. Dit is het verhaal, wat mij vroeger als kind werd verteld, door mijn ouders. Alleen deze versie van het Sinterklaasfeest hoor ik nergens terug in de discussie over Zwarte Piet.

En nu komen we in Nederland  met gele pieten, stroopwafel pieten, regenboog pieten, kaas pieten. Mensen waar zijn we in godsnaam mee bezig. Verander de Zwarte Piet in een persoon die minder ´zwart´ is, door bijvoorbeeld wat van je eigen huidskleur erdoor te laten. Zet hem niet als dom en onderdanig neer, maar als vriend en steun en toeverlaat van Sinterklaas. En geen vuurrode lippen of gigantische oorbellen of raar accent.

Met wederzijds respect kunnen we nog jaren genieten van het Sinterklaasfeest, want het maakt niet uit of je blank, geel, bruin of zwart bent. Het belangrijkste wordt nu vergeten, dat het een feest voor kinderen moet zijn en blijven.

VEENDAM - Harnold Scheepstra