Spetterend jubileumconcert Gospelkoor Dabar in Geert Teis

DWG_DWGS-p17.pdf - Adobe Acrobat Pro

Na dertig jaar nog springlevend

STADSKANAAL – Black Gospel in Stadskanaal? Bestaat dat? Jazeker, want Gospelkoor Dabar houdt dit genre na dertig jaar nog altijd in leven. Onder leiding van dirigent Gert-Jan Mulder heeft het koor zich ontwikkeld tot een groep van formaat. Afgelopen zaterdag werd het dertigjarig jubileum van Dabar gevierd onder de noemer ’30 years of Gospel’.

In dertig jaar tijd heeft Gospelkoor Dabar een behoorlijke transformatie ondergaan. Het gospelgezelschap werd ooit opgericht vanuit de Baptistengemeente Musselkanaal, maar staat de laatste jaren op eigen benen. Het zijn niet alleen leden van deze kerkelijke gemeente, diverse kerkgenootschappen zijn in het koor vertegenwoordigd. “En niet alleen kerkelijke leden, we hebben ook leden die niet naar een kerk gaan”, weet dirigent Gert-Jan Mulder. Hij kan het weten, want voordat hij in 2011 aantrad als dirigent was Mulder ook jarenlang lid van het koor. Wat ooit begon als traditioneel gospelkoor dat voornamelijk optrad bij kerkdiensten, heeft zich ontwikkeld tot een allround koor dat zich vooral richt op verschillende optredens en festivals. Het genre gospelmuziek herbergt ook klassiekers als ‘Oh happy day’. “Dat lied doet het altijd goed”, lacht Mulder. “Toch is dat niet het enige hoor. Aan de andere kant, als je publiek minder kerkelijk is willen ze toch iets herkenbaars horen. Vandaar dat we dit lied nog regelmatig zingen.” De transformatie van traditioneel kerkkoor naar een divers gospelkoor is langzamerhand ontstaan. Wat daaraan heeft bijgedragen is de deelname aan een korenfestival in Dalfsen, dat Dabar tot haar eigen verrassing zowaar won. “Dit is zeker een van de hoogtepunten in de geschiedenis van het koor geweest”, aldus Mulder. “Dat heeft een positief effect teweeg gebracht.” Anno 2014 oefent het koor één keer per week op de maandagavond en bereiden de pakweg veertig leden hun partijen thuis voor. “Dat zorgt ervoor dat we tijdens kooravonden vrij effectief aan de slag kunnen. Op deze manier zijn we wat professioneler aan de slag gegaan. We zijn allemaal amateurs, maar willen er wel uithalen wat erin zit. Dat maakt het erg leuk om bij dit koor te zingen.”

Concert
De honderden bezoekers van het jubileumconcert in Stadskanaal konden daar afgelopen zaterdag notie van nemen. Voor de pauze zong Dabar meer de traditionele gospelliederen. “Voor de pauze hebben we onze eigen geschiedenis laten horen.” Na de koffie en thee werd het geheel nog swingender. Daar waar de grondslag gospelliederen blijft, sluit Mulder niet uti dat er in de toekomst uitstapjes worden gemaakt naar popliedjes. “Dat wordt wel meer aan ons gevraagd.” Na dertig jaar is Dabar nog altijd springlevend. Het jaar 2014 is met het jubileumconcert sowieso bijzonder, want in het voorjaar organiseerde het koor het eerste Kanaalstreek Gospel Festival. Volgens Mulder niet zonder reden. “We wilden de lokale en regionale gospelkoren een podium bieden, want we hebben zelf ervaren hoe leuk het is om op festivals te staan. Dat was een succes en dat succes hopen we in 2015 te evenaren. Het is dan de bedoeling dat het festival terugkeert in Stadskanaal.” Aan festivalervaring bij Dabar geen gebrek, want in september deed Dabar als enige koor uit Nederland nog mee aan de Gospelkirchentag in het Duitse Kassel. Dit is het grootste internationale gospelkorenfestival van Europa waar in totaal meer dan 100 verschillende koren uit verschillende landen aan meewerkten en waar bovendien duizenden bezoekers op afkwamen. Dabar mocht tijdens dit festival twee optredens verzorgen. Als het aan Mulder ligt wordt het Kanaalstreek Gospel Festival een blijvertje. “De vorige editie was in de Rooms Katholieke kerk in Stadskanaal, nu broeden we op een locatie met verschillende plekken, zodat je ook het idee van een festival krijgt.”

DWG_DWGS-p17.pdf - Adobe Acrobat Pro