Stichting Buurthuis Wedde blij met renovatie De Voortgang

WEDDE - Dorpshuis De Voortgang

WEDDE – Dankzij bijdrages van de Rabobank en het Oranjefonds wordt dorpshuis De Voortgang in Wedde de komende tijd grondig verbouwd. Nadat de gemeente Bellingwedde in april al startte met de verbouw van het pand, is de renovatie van de binnenkant gefinancierd door de aangeschreven fondsen. Secretaris Trijnie Spa is maar wat blij met de verbouw, die door intensief gebruik niet langer op zich kon laten wachten.

“Het wordt hier echt hartstikke mooi!” verwacht Spa. “De verbouwing zat er al een hele poos aan te komen, maar werd elke keer maar weer uitgesteld.” De gemeente Belllingwedde broedde al langer op de verbouw. In 2011 sprak toenmalig burgemeester Erik Triemstra nog van Wedde als Swiebertjedorp, waarbij er in het buurthuis een klein museum over Swiebertje zou worden ingericht. Dat plan ging uiteindelijk van tafel, maar de verbouw van het dorpshuis is nu dan een feit. Het pand is van de gemeente, Stichting Buurthuis Wedde bestuurt het gebouw en verpacht het weer aan een beheerder. Alle onderhoud van het interieur is voor rekening van het stichtingsbestuur, vandaar dat secretaris Trijnie Spa en haar bestuursgenoten besloten om het Oranjefonds en Rabobank Zuid- Oost Groningen aan te schrijven. Stichting Buurthuis Wedde vond gehoor bij de instellingen. Het Oranjefonds heeft 11.000 euro beschikbaar gesteld en de Rabobank heeft een bedrag van 2000 euro toegezegd. “En daar zijn we maar wat blij mee”, laat Spa weten. “Het buurthuis krijgt weer de uitstraling van een boerderij. Dat was het vroeger namelijk ook. Er wordt ontzettend veel gebruik gemaakt van het gebouw, want alles vindt plaats in het dorpshuis. De muziekvereniging en de zangvereniging zijn gebruikers, er worden kaartavonden gehouden, mensen kunnen er terecht voor yoga en line dance, de Vrouwen van Nu zitten erin en verenigingen houden er hun bestuursvergaderingen. Daarnaast worden ook uitvaarten geregeld vanuit het dorpshuis.” Vorige week werd het startsein voor de verbouwing gegeven. In dorpshuis De Voortgang maakte het bestuur (foto: Geert Smit) de bedragen bekend onder het oog van tientallen aanwezigen.

Kortom, de verbouwing komt op een gewenst moment in Wedde. De renovatie van de buitenkant is bedoeld om het gebouw een toeristische functie te geven. Het is namelijk de bedoeling dat Wedde een ‘struundörp’ wordt. Vanuit het dorpshuis worden straks wandelroutes aangeboden aan toeristen, die ook informatie kunnen krijgen over fietsroutes en routes voor een kano- of boottocht. In december zullen de werkzaamheden naar verwachting zijn afgerond. Dorpshuis De Voortgang beschikt dan over een keuken die voldoet aan de HCCP-norm en heeft dan een nieuwe vloerbedekking gekregen. Ook zijn alle zalen dan voorzien van een nieuw likje verf. “En dat gebeurt ook dankzij de inzet van vele vrijwilligers” weet Spa. “Wanneer we een beroep op ze doen, staan ze er. Ook daar zijn we trots op.” En terecht. In Wedde kunnen ze straks weer jaren vooruit met hun dorpshuis.

WEDDE - Dorpshuis De Voortgang