Vakantie Bijbel Klub is populairder dan ooit

Mussel Vakantie Bijbel Klub

MUSSEL – Het is al jarenlang een traditie. Wanneer de herfstvakantie aanbreekt weten de kinderen in het dorpje Mussel wat ze te wachten staat. De tientallen vrijwilligers zorgen er namelijk voor dat de Vakantie Bijbel Klup dan op het programma staat. Dit jaar de 26e keer, met meer kinderen dan ooit.

En dat is opvallend, in een tijd dat kerken langzaamaan leeglopen en het christendom het ook in Oost Groningen steeds moeilijker heeft. Helemaal in deze ‘rode’ regio, waar de niet-confessionelen al jarenlang de overhand hebben. Niet voor niets concludeerde het EenVandaag opiniepanel eind vorig jaar dat Groningen de meest goddeloze provincie van Nederland is. In dat kader bezien is het bijzonder wat er in het dorpje Mussel gebeurt. Het pakweg 1200 zielen tellende dorpje beschikt over maar liefst vijf kerken wanneer je de katholieke kerk ‘op Kopstukken’ en de Hervormde kerk in Vledderveen meetelt. Kortom, de religie speelt een grote rol in het dorp. De organisatie van de Vakantie Bijbel Klup had gerekend op zestig tot zeventig kinderen, daar zou ze al heel blij mee zijn. Op dinsdagochtend meldden zich opeens 86 kinderen. Het was even puzzelen, er moesten stoelen worden bijgesleept. Daarna ging het feest gewoon door. Of de kinderen het naar hun zin hebben? “Aan de opkomst te zien wel”, lacht Sien Moorlag. “Sommige kinderen komen echt drie dagen. Ouders moeten dan al iets anders hebben gepland, anders zijn deze kinderen er gewoon.” Het recept? Eerst zingen de kinderen christelijke liederen, daarna wordt er een Bijbelverhaal verteld en dan is het tijd voor knutselen. Op dinsdag- woensdag- en donderdagochtend zijn de kinderen druk in de weer en genieten ze volop. En wanneer de kinderen genieten, hebben de vrijwilligers het ook naar de zin. “Het thema is dit jaar Zeesterren”, vervolgt Moorlag. “Het gaat over de apostel Petrus, die door Jezus geroepen werd hem te volgen.” Een twintigtal meiden en vrouwen uit het dorp helpen met plezier mee. Op de woensdagochtend begint Sandra Venema met het verhaal over de visser Petrus. Het luisteren gaat de kids aardig af, ze volgen het verhaal van Venema op de voet.

Hoofdbrekens

Na het zingen en het horen van het verhaal mogen ze gaan knutselen, ieder in zijn of haar eigen tempo. Een glas ranja mag – uiteraard – niet ontbreken en een versnapering tussendoor is eveneens een vast ritueel op het programma. Zoveel kinderen heeft overigens nog wel voor hoofdbrekens gezorgd bij Sien Moorlag en consorten. De pittoreske Protestantse Kerk in het midden van het dorp is voor de meer dan 80 kinderen net groot genoeg. De organisatie vraagt zich vooraf nog af of de kerk voor de afsluitende donderdagavond wel groot genoeg is, maar het past allemaal net. Na deze donderdagavond komen de vrijwilligers tot de conclusie dat ook de 26e editie een succes is geweest. Maar liefst 116 verschillende kinderen hebben in drie dagen de Vakantie Bijbel Klup bezocht, op een inwonersaantal van 1200 in het dorpje Mussel een prachtige statistiek. Er zijn weliswaar ook enkele kinderen uit Musselkanaal aanwezig, toch komt het gros uit het calvinistische dorp. Enkele jaren geleden liep het deelnemersaantal nog terug naar pakweg 50 kinderen. Anno 2014 is de Vakantie Bijbel Klup echter populairder dan ooit.

Mussel Vakantie Bijbel Klub