Dennis Prak is ‘summa cum laude’ afgestudeerd!

GRONINGEN – Dennis Prak wist vorige week even niet wat hem overkwam. Nadat bekend werd dat hij een tien (!) had op zijn scriptie, summa cum laude afstudeerde met de master Econometrie én met het behalen van zijn Research Master ook nog eens twee masters had binnengesleept, ging de telefoon roodgloeiend in huize Prak. Afgelopen vrijdag nam hij zijn BUL in ontvangst, te midden van zijn familie en vrienden. Vader Theo Prak uit Finsterwolde toonde zich een trots man.
Met een tien op zak, het predikaat ‘summa cum laude’ opgespeld krijgen lijkt het alsof het voor Prak de gemakkelijkste zaak van de wereld was. Dat is het natuurlijk niet, de 22-jarige student uit Groningen, die jarenlang in Finsterwolde woonde, moest er gewoon keihard voor werken. “Het is een onderzoek waar ik heel veel plezier aan heb gehad”, vertelt hij. Prak deed onderzoek naar de manier hun bedrijven hun voorraadbeheer inrichten en beter kunnen inrichten. Prak constateerde dat de huidige rekenmodellen om het voorraadbeheer onder controle te krijgen eigenlijk niet helemaal voldoen. “De modellen die er nu zijn gaan uit van een schatting, alleen dat brengt een extra stukje onzekerheid met zich mee. Daarmee zit je als bedrijf eigenlijk te krap met je voorraad.” Prak ontwikkelde een nieuw model. En dat model kan wel eens de verlossing zijn voor het bedrijfsleven als het om logistiek en voorraadbeheer gaat.
De studietijd begon voor Prak op zijn zeventiende, waarbij hij nominaal liep en de eerste drie jaren van zijn studie besteedde aan de Bachelor, die hij ook in drie jaar haalde. De daaropvolgende twee studiejaren richtte Prak aan de master Econometrie, waarin hij de richting Operations Research koos, een onderdeel van de master Econometrie. Daarnaast deed hij de Research Master ernaast, wat uiteindelijk twee jaar van zijn studie vergde. “De Research Master is door de Rijksuniversiteit in het leven geroepen om studenten voor te bereiden op een eventuele onderzoeksplek.” Met die Research  Master op zak is Prak erin geslaagd een onderzoeksplek aan de Rijksuniversiteit te bemachtigen. Op het eerste oog lijkt er wat dat betreft niet veel te zijn veranderd voor Prak. De bolleboos werkt nog altijd samen met zijn scriptiebegeleider en die omgeving inspireert hem. “Op dit moment blijf ik zeker het liefst in Groningen”, aldus Prak. “De omgeving is bekend. Van daaruit hoop ik door te stromen naar een promotieplaats. Dat zou echt heel mooi zijn.”
Ambities genoeg dus. Maar eerst mocht Prak zijn unieke prestatie gaan vieren. Nadat hij zijn BUL kreeg overhandigd op het Academiegebouw in Groningen nodigde hij daarna zijn familie en vrienden uit voor een drankje bij hem thuis. Finsterwolde heeft met een beetje geluk weer een topper voortgebracht. Arie Haan werd een groot voetballer en kwam ook uit het dorp in hartje Reiderland. Prak blijft echter bescheiden. “Ik kan niet zo goed voetballen, dus zo’n carrière zit er niet in”, lachte hij. Dat zal, maar Haan heeft geen twee masters op zak. En die prestatie heeft Prak wél geleverd.

groningen dennis prak 1 

groningen dennis prak 2

groningen dennis prak 3 

groningen dennis prak 4