Tseard van der Meer

Tseard van der Meer is inwoner van Oude Pekela, voormalig hoofdtrainer van vv Veelerveen en dit jaar jeugdtrainer bij VVS Oostwold A1. Hij heeft het deze week over de beginnende trainer.
Is het een “trend” aan het worden?
Verenigingen die in de zondag als de  zaterdag afdeling, een “beginnende” trainer zoeken.
Afgelopen jaar kwam ik het steeds vaker tegen, op de bekende website’s werd bekend gemaakt dat ze het contract met hun huidige trainer niet gingen verlengen en men binnen de gelederen een opvolger had gevonden, reeds met de benodigde papieren of dat hij de opleiding ging volgen.
Begrijpelijk, want wat is er nou mooier om te kunnen zeggen; binnen de vereniging, “hij heeft de benodigde papieren.” “Hij weet wat de kwaliteiten zijn van de spelers en weet wat er bij de jeugd speelt.” In dit geval moet je waken voor “verenigingsverstrengeling” bepaalde zaken gaan op een gegeven moment op de automatische piloot. Dit hoeft per definitie niet slecht zijn, maar soms kunnen vreemde ogen een heel andere kijk op vereniging hebben en er zorg voor kunnen dragen dat er wellicht meer aanwas komt en  vanuit de jeugdafdeling een betere doorstroming.
Maar er zijn ook verenigingen , die zoeken naar een trainer met naam. Met als achterliggende gedachte, “die kan de groep wel aan het voetballen krijgen.” Maar is dat wel zo? Elke amateurvoetballer kan (héél) goed voetballen. Vraag een amateurvoetballer eens naar z’n naar verbeter en naar z’n sterke punten. 9 van de 10 geven meer sterke dan verbeterpunten op. Terwijl toen ik zelf nog voetbalde (nog niet zo heel lang geleden) hield ik mezelf vaak een spiegel voor. Vroeg ik de trainer wat ik kon verbeteren!
Toen ik met TCII bezig was heb ik stage gelopen bij Achilles 1894 te Assen. Naast dat ik daar ontzettend veel heb geleerd, heb ik alles “verenigingsbreed” meegemaakt. Daarmee bedoel ik hoe we gezamenlijk ( hoofdtrainer en overige trainers) hebben gekeken hoe hoog we de lat kunnen leggen, om nog meer uit de vereniging te halen.
Nu, als trainer bij VVS Oostwold A1, heb ik de spelers ook gevraagd naar hun verbeter en sterke punten. Op basis van die gegevens maak ik ook de trainingen, want het doel is het collectief te verbeteren maar ook de spelers beter maken.OUDE PEKELA - Tseard van der Meer