Forse verhoging OZB grootste struikelblok

oldambt

Oppositiepartijen bereiden zich voor op begrotingsraad Oldambt

WINSCHOTEN – De oppositiepartijen in de gemeente Oldambt bereiden zich voor op de raadsvergadering die de begroting voor 2015 behandelt. Grootste struikelblok is de forse verhoging van de OZB van twee naar tien procent. Daarnaast valt de VCP over de bezuiniging van zes ton op de chronisch zieken en wil Oldambt Aktief ruimere budgetten voor wijken en dorpen.

De VVD en ChristenUnie zijn in elk geval duidelijk. Ze willen middels een amendement de raad bewegen om in te stemmen met hun voorstel om twee procent van de OZB-verhoging af te halen en dit te dekken door het verhogen van de precariobelasting. Deze belasting wordt onder andere geheven aan partijen die onder de gemeentegrond kabels hebben liggen. “In dit geval gaat het om multinationals die een verhoging van de precariobelasting kunnen ophoesten”, denkt fractievoorzitter Gert-Jan Bolt van de ChristenUnie. Daarnaast willen deze partijen ook opheldering over de afvalstoffenbelasting. Volgens het college gaat deze belasting omlaag, maar er zit een addertje onder het gras. “De zogenaamde verlaging van de afvalstoffenheffing scheelt twintig euro per huishouden, maar deze rekensom is gebaseerd op elf keer legen. Het vorige bedrag is echter gebaseerd op achttien keer legen. Deze maatregel is zeer onduidelijk gecommuniceerd, het is niet eerlijk wat er staat te gebeuren, mocht dit doorgaan.” D66 Oldambt maakt zich eveneens zorgen over de punten die Bolt noemt, maar zet ook vraagtekens bij de stevige reclamebelasting voor ondernemers die is ingevoerd om het betaald parkeren af te schaffen. “Verder zijn er bezuinigingen op bijvoorbeeld sport en bibliotheken uitgesteld, wat betekent dat voor de komende jaren?” vraagt D66-voorman Johnny de Vos zich af. “Verder staat er twee ton voor de eventuele komst van een AZC op de begroting. Hoe zit dat? Dat willen we graag weten van het college.”

Plakband en paperclips

De Vos noemt de financiële situatie van de gemeente Oldambt zorgwekkend, maar ziet ook verbetering. “De vorige begroting zat met plakband en paperclips aan elkaar”, aldus De Vos. “De coalitie heeft netjes afstand genomen van de ambities van het collegeprogramma. Maar het houdt nog niet over.” De VCP is de grootste oppositiepartij en de communisten willen vooral opheldering over de forse bezuiniging van 600.000 euro op de chronisch zieken in de gemeente Oldambt. “Ook het minimabeleid wordt herzien”, vertelt Engel Modderman. “Bij de stelpost sluiting Metaal is ook een bedrag van drie ton ingeboekt. Hoe zit dit eigenlijk? Daar willen we opheldering over.” De communisten werken momenteel nog volop aan hun Algemene Beschouwingen, maar de partij sluit niet uit dat het door het indienen van moties en amendementen probeert de begroting aan te passen. De pas ontstane eenmansfractie van Geert van der Wal is tegen de forse verhoging van de OZB en Oldambt Aktief pleit voor ruimere budgetten voor wijken en dorpen en fractievoorzitter Pieter Postmus wil zo snel mogelijk een onderzoek naar de verzelfstandiging van cultuurhuis De Klinker.

oldambt