De Langeleegte mogelijk decor voor finaleavond!

Retro Tweede Divisie laat voetbalharten sneller kloppen

VEENDAM – Het idee van de voetbaljournalisten Edwin Struis en Leo Oldenburger heeft heel voetbalminnend Nederland weer in beroering gebracht. De retro Tweede Divisie, met de ter ziele gegane profclubs SVV, FC Wageningen, HFC Haarlem én BV Veendam laat in juni 2015 menig voetbalhart sneller kloppen. De intenties zijn mooi en voor Veendam zit er een mooie primeur in het vat: de finaleavond wordt mogelijk aan De Langeleegte gespeeld.
En dat gegeven is een primeur om in de Veenkoloniën bijzonder trots op te zijn. Want nadat de profclub op 2 april 2013 definitief ter ziele ging, kan de retro Tweede Divisie een opmaat zijn naar meer. Voordat het zover is kunnen Jan Korte en Willem Molema flink aan de bak, want de twee zijn door de heren Oldenburger en Struis gevraagd om de organisatie in Veendam voor hun rekening te nemen. “Leo Oldenburger heeft mij inderdaad gebeld met de vraag of ik het initiatief wilde nemen”, begint Jan Korte. De rasechte Veendammer kan dus aan de bak. Daarnaast zegde Oldenburger ook min of meer toe dat De Langeleegte de vesting wordt waar de finaleavond wordt gespeeld. Korte heeft ondertussen met Jan Haijo Schipper van de gemeente Veendam geschakeld om te weten te komen of het stadion in juni beschikbaar is voor het initiatief. De reactie van de gemeente Veendam is vooralsnog positief.
Wat betreft het potentieel aan voetballers hoeft Korte zich ook  geen zorgen te maken. De inwoner van Veendam is momenteel trainer van Go Ahead Kampen en loopt daarnaast al wat jaartjes mee in de ‘voetballerij’. “Ik kom nog genoeg spelers tegen en dan heb je het er inderdaad wel even over”, vervolgt Korte zijn verhaal. “Er zijn een aantal die al hebben toegezegd mee te willen doen. Ook sprak ik onlangs met Jan Schulting en hij heeft ook aangegeven in juni mee te willen helpen. Ooit hadden wij samen het eerste en het tweede onder onze hoede. We hadden oefenmeester één, maar waren trainer onder de papieren van directeur Henk Nienhuis. Dat hield wel in dat we daarna niet direct werden toegelaten voor de cursus Coach Betaald Voetbal… Ook heeft Dick Heuvelman aangegeven mee te willen denken. De bereidheid om er iets van te maken is dus groot.” Naast de banden met de gemeente Veendam schakelde Korte ook al met voorzitter Peter Feiken van Veendam 1894. Willem Molema, voorzitter van stichting oud-Veendam, zal ook aanschuiven. De minicompetitie zal in juni in totaal vier avonden duren. SVV en FC Wageningen zijn in tegenstelling tot Veendam al langer geleden ter ziele gegaan. Oldenburger en Struis hebben deze clubs qua spelers dan ook een handreiking gedaan. “Spelers hoeven niet alleen voor de clubs te hebben gespeeld, ze mogen anders ook uit de steden komen waar de clubs actief waren”, weet Korte. “Voetballers die dus in Schiedam of Wageningen zijn geboren en opgegroeid kunnen uitkomen voor SVV en FC Wageningen.” Voor SVV houdt dit in dat onder andere Marcel Meeuwis (oud-speler Roda JC, red) in aanmerking komt. Wat betreft FC Wageningen heeft oud-voetballer Jan van Halst, tegenwoordig analyticus voor FOX Sports al toegezegd mee te doen en ook een naam als Peter Wisgerhof komt in aanmerking voor dit elftal. Wat betreft de selectie van Veendam heeft Korte dus ook nog wat werk te verrichten, feit is wel dat oud-spelers als Niek Loohuis en Tjeerd Korf al enthousiast werden van het idee.

 

Veendam -Dick Heuvelman