GroenLinks Pekela start discussie over basisloon

NIEUWE PEKELA – GroenLinks Pekela wil van de inwoners van Oost Groningen weten of het basisloon een goed uitgangspunt is voor de inwoners die iets minder te besteden hebben. Om dat te weten te komen organiseert de partij in samenwerking met de Statenfractie een informatieavond. Fractievoorzitter Marjolein Walraven legt uit waarom.
Het idee voor het basisloon is niet nieuw volgens Walraven, ze vertelt dat dit punt al langere tijd tot de speerpunten van GroenLinks behoort. “Nienke Homan en Gerda van Galen hebben ons vanuit de Statenfractie benaderd”, legt ze uit.
“Ze vertelden ons dat Pekela één van de gemeenten is die ze op het oog hebben om een pilot te draaien waarin burgers een basisloon hebben. Dat uitgangspunt heb ik hier in de groep gegooid en daarmee zijn we aan de slag gegaan.”Volgens de partij kan het allemaal anders. Minima hoeven het minder krap te hebben en een goede stimulans kan ervoor zorgen dat de prikkel naar het werkende leven niet verdwijnt.
“Minima krijgen steeds minder te besteden”, weet Walraven. “De regelgeving belemmert hen en de toenemende kosten maakt het voor deze groep steeds zwaarder. Het klinkt heel socialistisch wat ik nu zeg, maar een klein gedeelte in Nederland is heel erg vermogend en tegelijkertijd naar verhouding het minste af. Het verschil tussen hoge en lage inkomens zou wat ons betreft kleiner kunnen en mogen.”
Met andere woorden, volgens de partij is een discussie over het basisinkomen niet verkeerd. De vraag is alleen hoe de regio er zelf tegenaan kijkt. Daarom is de avond niet alleen bedoeld voor leden van GroenLinks, maar voor alle belangstellenden uit de regio. De partij wil onder een zo breed mogelijk publiek weten wat er leeft en of dit kan worden meegenomen richting Provinciale Staten en de gemeenteraad van Pekela. “Het idee van het basisloon is dat wanneer je werkt, het gewoon bij je basisloon wordt opgeteld. Een burger in Nederland moet namelijk voldoende hebben om van rond te komen. Dáár gaat het ons om. Het klinkt idealistisch, we hebben ook nog een lange weg te gaan,, maar we geloven er wel in.”
De informatieavond over het basisloon wordt gehouden op maandag 17 november in Dorpshuis De Kiepe in Nieuwe Pekela. Het gebeuren begint om 19.30 uur.