‘Krimptour’ moet Jonge Socialisten nieuwe inzichten bieden

OLDAMBT- Een heuse ‘krimptour’ door het Oldambt, volgens de jongerenafdeling van de Partij van de Arbeid zouden de overwegend Stadse leden een beter beeld krijgen van de gevolgen van krimp. Daarom organiseerden de Jonge Socialisten een ronde door Winschoten en de polders van het Reiderland, om te eindigen in de Stadt Leer aan de andere kant van de grens.

De krimp in Oost Groningen als een soort van inspiratiebron om die krimp te lijf te gaan. De Jonge Socialisten gingen afgelopen zaterdag op pad met het Oldambtster raadslid Hilbert Flokstra (PvdA, zelf ook Jonge Socialist), fractievoorzitter Gert Engelkens en wethouder Laura Broekhuizen. Na eerst een ronde te hebben gemaakt door de Torenstraat in Winschoten vertrok de delegatie naar het Reiderland, waar Beerta, Finsterwolde en Ganzedijk werden bezocht. Volgens bestuurslid Reinder Reinders had de tour een informerend karakter. “De Jonge Socialisten heeft leden uit de hele provincie, maar vooral uit de stad Groningen”, vertelde hij. “Zij leven vooral in de stad en hebben wellicht geen concreet beeld van de krimp. Wij willen weten wat die krimp nou eigenlijk doet. Hoe de winkelstraat met lege winkels eruitziet.”
Volgens Reiders valt de bevolkingskrimp niet om te keren, maar kan er wel eventueel beleid op worden ontwikkeld. “Wat doen de mensen die er wonen om de leefbaarheid in stand te houden?” vervolgde hij. “Wat gebeurt er als op een gegeven moment de buslijn niet meer rendabel is? Het is zaak om de kwaliteit van leven in de provincie Groningen vast te houden. Als Jonge Socialisten zijn we geïnteresseerd in de maatschappelijke ontwikkelingen in de provincie, dus ook in een belangrijk thema als krimp en leefbaarheid. De provincie Groningen heeft met gedeputeerde Marianne Besselink niet voor niets een gedeputeerde die deze onderwerpen in haar portefeuille heeft.” De Jonge Socialisten lieten ook de grensoverschrijdende verbinding om krimp te lijf te gaan niet liggen. Er werd afgesloten met een Schnitzelbuffet in het Duitse stadje Leer, waarbij ook raadsleden en jongeren van de Duitse zusterpartij SPD aanwezig waren. Zij vertelden de Jonge Socialisten over werkgelegenheid aan de andere kant van de grens. De dag leverde veel input op. Reinders wist nog niet te vertellen wat de jongerenafdeling van de Partij van de Arbeid met die input gaat doen. “Voor ons is het in eerste instantie puur informatief”, aldus het bestuurslid. “We volgen de actualiteit en wanneer we de kans zien zullen we daarop inspelen.”

MIDWOLDA - PvdA Krimptour