Malaise zaterdagclubs; Veendam 1894 pakt eerste punt in derby

Overzicht amateurvoetbal

REGIO – De zaterdagclubs in de derde en vierde klasse kregen haast allemaal een pak op de broek, enkel HS’88 wist te winnen. Een dag later pakte Noordster belangrijke punten en sprokkelde Veendam 1894 haar eerste puntje. Hoogezand won voor de derde keer op rij en HSC verloor thuis met 1-3 van ZNC.
Aan de Julianastraat verloor SJS van CSVC met het kleinst mogelijke verschil. De ploeg van trainer Loewie Piebes pakte in de drie wedstrijden voorafgaand aan deze clash zeven punten en leek vertrouwen te hebben getankt. Dat was buiten de waard van Michel Groote gerekend, die met de enige goal van de middag ervoor zorgde dat de punten meegingen naar Coevorden. Niet alleen SJS verloor in de zaterdag derde klasse, ook Onstwedder Boys en SC Scheemda wisten wederom niet te winnen. De Boys moesten afreizen naar Glimmen en aan de Markeweg is spits Tim Oosterhof een fenomeen an sich. Dat merkte trainer Fokke de Jonge ook, die Oosterhof één keer zag scoren. De overige treffers werden gemaakt door Tim Blaauw en Stijn Wijmenga. Opnieuw geen punten voor de Oranjehemden.
Dat geldt dus ook voor Scheemda, dat ook haar negende wedstrijd van dit seizoen verloor. In het Drentse Nijeveen was SVN’69 met 3-1 te sterk. De zorgen worden daardoor groter en groter voor de Scheemders, die troosteloos onderaan staan in de derde klasse C.
Een treetje later mocht Westerlee aantreden tegen HS’88. Al na veertien minuten zette Henk Vrieling de paarshemden uit Hoogezand op voorsprong en amper tien minuten later zorgde de hoog opspringende Mark Stol uit een corner van Niels Londeman voor de 0-2. Sportpark Koeperlaand morde. Na de thee deed het team van Christiaan Klinkhamer er een tandje bij. Anton Jager maakte nog de ‘Anschlusstreffer’, maar verder dan 1-2 kwam Westerlee niet.
Zondag
In Rolde wist WVV het knappe gelijkspel tegen SVBO geen vervolg te geven. Rolder Boys was met 2-0 te sterk voor de Winschoters, die na een mooie seizoensstart zijn afgezakt naar de middenmoot. Ferdi Hidding en Remco Hoving velden het vonnis over de club, die opgericht is in 1896.
In de tweede klasse boekte Hoogezand haar derde overwinning op rij en daarmee is de ploeg van good-old Jan Kloetstra weer helemaal ‘boven Jan’. Thuis tegen Zwartemeer werd het 2-0, onder andere door een treffer van Roy Jansen. Bij de thuisploeg mocht Peter van Son tien minuten voor tijd zijn debuut maken.  In dezelfde klasse pakte Noordster drie uiterst belangrijke punten in de strijd om lijfsbehoud. De Pekelders wonnen thuis met het kleinst mogelijke verschil van Actief. Vlak voor rust was Mark Wever het goudhaantje.
De derby in de derde klasse tussen Muntendam en Veendam 1894 was een klassieke. Niet altijd goed, wel spannend en vooral veel strijd en passie. Trainer Jack Boneschansker van de thuisploeg was teleurgesteld na afloop, want hij had zijn ploeg nog zo gewaarschuwd voor een tot op het bot gemotiveerd Veendam. Na twintig minuten spelen opende Arnoud Bentum de score voor de bezoekers, tien minuten voor rust maakte Johan van der Veen uit een vrije trap gelijk. Na de thee was het opnieuw Bentum die de Langeleegtebewoners op koers zette. Die vreugde was echter van korte duur, want Michael Ploeger zorgde amper een minuut later voor de gelijkmaker: 2-2. Voor Veendam 1894 was dit het eerste puntje van het seizoen.
Op sportpark Henk Bruins was HSC niet opgewassen tegen ZNC. Met Ronald Sjabbens op de boek waren de Zuidbroeksters met 3-1 te sterk voor de equipe van Loek Swarts. Voor ZNC maakten Patrick Johannes en Harmen Hager de doelpunten, terwijl Jasper Schaank de enige treffer voor HSC scoorde.
In Vries mocht Wildervank zich uitleven tegen het plaatselijke VAKO. Het werd maar liefst 3-6. Dankzij deze driepunter is Wildervank opgerukt naar de tweede plaats. De doelpuntenmakers waren Roland van der Velde (2), Marcel Gelderloos, Paul Tuntelder, Peter Mans en Yannick van der Wal. Bellingwolde kwam tegen Zuidlaarderveen niet verder dan 1-1. Daarmee blijven de roodhemden in de gevarenzone staan. Martin Ras maakte de treffer voor de grensbewoners.
In de Drentse derde klasse mocht Musselkanaal op bezoek in Zweeloo bij de nieuwbakken fusieclub vv Sweel. De hekkensluiter zou normaliter te doen moeten zijn voor de equipe van Wilbert Arends, maar de groenwitte formatie kwam niet verder dan 1-1. En daarmee mocht Musselkanaal zich nog in haar handjes knijpen, wan Sweel verdiende op basis van de wedstrijd eigenlijk de drie punten. Jorn Stadman zette Sweel nog voor rust op voorsprong. Na de thee brak Mark Bos door voor Musselkanaal  en hij was niet zelfzuchtig. Hij legde de bal breed en voor Rick Berends was het een koud kunstje om de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Alles en iedereen in Musselkanaal leeft nu toe naar de derby tegen koploper Valthermond op 23 november.
In Weerdinge verspeelde SC Stadskanaal haar eerste punten van het seizoen. De formatie van trainer Rick Slor eindigde met negen (!) man, na rode kaarten voor Jordy Geerlings en Denny Feiken. Laatstgenoemde scoorde wel de enige Knoalster treffer van de wedstrijd. Het werd 1-1. In dezelfde klasse kroop FC Ter Apel’96 dichterbij. Tegen Weiteveense Boys maakten Roy Hooiveld en Thijs Over de doelpunten voor de fusieclub, die Stadskanaal op één punt zijn genaderd. De Knoalsters hebben echter één wedstrijd minder gespeeld.
In de vierde klasse C wist ‘Midwól’ de confrontatie in en tegen ‘Beem’  te winnen. Dankzij goals van Danny Blaauw, Gerhard Offringa en Aaron Sportel nam MOVV de drie punten mee naar Midwolda. Bedum wist namelijk slechts twee keer te scoren: 2-3.

MUNTENDAM - Muntendam Veendam 1894