Knoalrock hoopt dit jaar verder te groeien

Alex Schuil Knoalrock

STADSKANAAL – Rockmuziek in alle soorten en maten. Dat is wat de organisatie van het Knoalrock Festival in Stadskanaal wil creëren in uitgaansgelegenheid FOX. De vierde editie kent weliswaar geen spetterende naam als de New Adventures, die vorig jaar de topact waren. Namens Stichting Countdown-Events is Alex Schuil echter optimistisch. Hij gelooft in de groeikansen van het festival, dat op vrijdag 21 november haar vierde editie viert.

“De insteek blijft hetzelfde”, weet Schuil. “We willen regionale rockbands promoten, van bluesrock tot heavy metal. Alles wat onder de categorie rockmuziek valt past op Knoalrock. We gaan echter niet verder dan heavy metal, we willen bijvoorbeeld niet in het straatje van Very ‘Eavy, het festival van Hugo Koch treden. We werken als Knoalrock namelijk goed samen met zowel Very ‘Eavy als Pagepop. We dragen elkaar een warm hart toe, we proberen elkaar zoveel mogelijk te promoten.” Met andere woorden, er is voldoende voedingsbodem voor verschillende muziekfestivals in Stadskanaal. Daarmee groeit de plaats in Zuidoost Groningen steeds meer uit tot een gebied waar rock de festivalnorm is. Juist om die reden wil de organisatie van Knoalrock regionaal talent een kans bieden. “Er is in heel Oost Groningen veel talent aanwezig wat bandjes betreft”, weet Schuil. “We hebben allemaal bandjes uit Stadskanaal en omgeving op de Battle for Knoalrock gehad. Daar zijn twee winnaars uitgekomen, de publiekswinnaar én de jurywinnaar. Zij vormen met vier andere bands de line up voor deze editie.” Het is alweer de vierde keer dat Knoalrock wordt georganiseerd en ook de verhuizing naar uitgaanscentrum FOX heeft Stichting Countdown-Events geen windeieren gelegd. Vorig jaar waren er meer bezoekers dan ooit, maar dat had volgens Schuil ook te maken met de revival van de cultformatie New Adventures, dat destijds een gloednieuw album publiceerde én weer eens ging toeren. “Dat was echt een publiekstrekker waar veel bezoekers op afkwamen. Dit jaar is een van de headliners de zevenkoppige Herman Brood tributeband Spritz, met zanger Everhard Sprik. Wat dat betreft belooft het wederom veel goeds.”

Gunsten

Dat is te hopen voor de organisatie, want Stichting Countdown-Events doet haar werk zonder winstoogmerk en leeft bij de gunst van sponsoren en entreegelden. Meer bezoekers betekent meer entreegeld, wat weer ten goede komt aan de verdere ontwikkeling van het festival. “We hoeven er niet aan te verdienen”, vindt Schuil. “Het gaat ons om het neerzetten van een goedbezocht festival voor Stadskanaal en omstreken. We hopen dan ook meer bezoekers te trekken dan vorig jaar. Hopelijk gaat dat lukken.” Wat betreft de rol van Schuil zelf, die is dit jaar minder prominent dan voorgaande jaren. Als bedrijfsleider van een kart- en horecagelegenheid werd hij door zijn werkgever gevraagd te verhuizen naar het oosten van het land, aangezien het werk van Schuil zich in Enschede bevindt. Vandaar dat de goedwillende organisator tegenwoordig in Hengelo woont. Echter, op een afstandje heeft hij nog wel tijd om de online activiteiten van Stichting Countdown-Events voor zijn rekening te nemen. “Het is ooit begonnen als hobby naast mijn werk en ik ga er dan ook zeker mee door. Ik promoot Knoalrock via de website en Facebook en dat is zeker net zo leuk. Of ikzelf aanwezig ben? Ja natuurlijk, daar wil ik gewoon bij zijn.”

Het Knoalrock Festival vindt plaats op vrijdag 21 november in FOX Stadskanaal en het festival begint om 20.30 uur. Tickets kosten in de voorverkoop 12,50 euro en aan de kassa 15 euro. Meer info: www.knoalrock.nl.

Alex Schuil Knoalrock