Sobere herdenking neergestorte Lancaster

TER APEL – Daar waar de herdenking vorig jaar groter werd aangepakt, enkele familieleden van de slachtoffers en Max van den Berg (CdK) aanwezig waren, is het dit jaar kleiner opgezet. Op 23 november 1943 stortte in de omgeving van Ter Apel een Avro-Lancaster neer, waarbij vijf RCAF-bemanningsleden en één RAF- bemanningslid om het leven kwamen. Zondag 23 november is het 71 jaar geleden en de slachtoffers worden dit jaar opnieuw herdacht.

“Vorig jaar hebben we het heel uitgebreid herdacht”, weet Gerard Gerdes zich te herinneren. “Toen vlogen er twee historische vliegtuigen over en was bijvoorbeeld de Commissaris van de Koning te gast. Dat kwam omdat het 70 jaar geleden was. Naar aanleiding van de belangstelling hebben we voorgenomen om er een jaarlijkse herdenking van te maken.” Wel in kleine vorm, want de organisatie wil het dit jaar sober houden. “De overweldigende belangstelling heeft ons doen besluiten om dit jaarlijks te doen. We starten de zondag met een stille tocht vanaf de parkeerplaats bij de kerk naar de algemene begraafplaats.”

Tijdens de herdenking zal een lid van de herdenkingscommissie een toespraak houden en de Royal Canadian Legion Branche 005 zal proberen eveneens met een delegatie bij de herdenking aanwezig te zijn. Ter afsluiting zullen de volksliederen worden gespeeld en de vlaggen van Canada, Groot Brittannië en Nederland worden gehesen. “Dit jaar doen we het zonder poespas eromheen”, benadrukt Gerdes. “Bij een jubileum is een grote viering mooi, de intentie is echter om het klein te houden. We mogen niet vergeten dat deze mensen hun leven hebben opgeofferd.”

Naast Gerdes is onder andere Jaap Spanninga betrokken bij de herdenkingscommissie. Spanninga is daarnaast ook een van de voorvechters voor het herinneringscentrum Kamp De Beetse in Sellingen. Hij zag het gebeuren en heeft een groot archief over de Tweede Wereldoorlog. De herdenking begint om 14.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd om bij de herdenking aanwezig te zijn.