Stichting Metmans na tien jaar terug naar dorpshuis Meeden

Bestuur Metmans bij dorpshuis Meeden

MEEDEN – Na een decennium lang feest te hebben gevierd in de grote tent van tentenbouwer Steenge uit Odoorn, keert stichting Metmans terug naar het dorpshuis in Meeden. Vorige week sloot de stichting een akkoord met stichting Dorpshuis Meeden. Volgens Koos Beishuizen een goede deal voor alle partijen.

De wens om terug te keren naar het dorpshuis leefde al langer bij de betrokkenen rondom Metmans, maar enkele praktische zaken verhinderden dat. Zo liepen er nog afspraken met de tentenbouwer en de bierbrouwer én kwam Metmans er in het verleden niet altijd uit met de toenmalige pachter van het dorpshuis. Deze gesprekken werden weliswaar in goede harmonie gevoerd, alleen de pachter had een groot belang bij de horecaomzet, terwijl dit juist ook een belangrijke financieringsbron voor de stichting was. “Voorheen organiseerden we ook al onze activiteiten in het dorpshuis”, weet Koos Beishuizen te vertellen. “Nadat de feestweek zo groeide hebben we besloten tenten te gaan huren. De laatste jaren hadden we de wens om iets meer terug te keren naar het dorpsgebeuren. Alleen, we wilden wel onze afspraken met de tentenbouwer, brouwerij en de verhuurder van aggregaten nakomen. Die contracten hebben we dan ook keurig netjes uitgediend.” Daarbij is er ook één belangrijk aspect veranderd. Daar waar het dorpshuis in Meeden voorheen werd gerund door een pachter, is de huidige leiding in handen van Stichting Dorpshuis Meeden. “Contacten over en weer hebben ertoe geleid dat we in zeer korte tijd spijkers met koppen konden slaan”, vervolgt Beishuizen. “Voor beide partijen ontstaat er nu een win-winsituatie.”

Haver tot gort

De doelstelling van de stichting is niet voor niets ‘evenementen verzorgen voor en door Meedenaren’. Dat gaat de komende tijd dan ook zeker gebeuren. Op korte termijn staat er een grote Sinterklaasintocht gepland en is Metmans al langere tijd betrokken bij de jaarlijkse 4 meiherdenking. Daarnaast is de organisatie van de jaarlijkse feestweek in handen van Metmans, dat eigenlijk de oude benaming voor de ‘Maidmers’ is. “Ikzelf heb ruim 25 jaar in het dorpshuis gewerkt, bestuurslid Roelof Snittje heeft er ook een verleden. We kennen het dorpshuis van haver tot gort. Mooi dat we dit centrale punt in het dorp weer kunnen benutten.” Belangrijkste doel voor de komende tijd? “We willen Meeden weer positief op de kaart zetten”, legt Beishuizen uit. “Er is natuurlijk veel geschreven over het windpark en Meeden. Wij de leefbaarheid in het dorp in stand houden en laten zien dat het hier goed toeven is. Daar moet weer de nadruk op komen.” De stichting is zoals gezegd blij met de terugkeer. De feestweek staat al gepland. Die wordt gehouden van zaterdag 30 mei tot en met zaterdag 6 juni 2015. De eerste zaterdag staat naar verwachting garant voor een knallende muzikale opening, de opeenvolgende dagen zijn er de activiteiten die juist op het dorp zijn gericht. “Meeden is een sportdorp en de verenigingen in Meeden hebben hiervoor een subsidie ontvangen. Tijdens de feestweek hebben ze zich het afgelopen jaar op een mooie manier aan het dorp kunnen laten zien én hebben ze diverse activiteiten ontplooid. Erg belangrijk, en we zijn er erg blij mee.” Voor de feestweek zijn er dan ook diverse bands gecontracteerd. Meer informatie: www.metmans.nl.

Bestuur Metmans bij dorpshuis Meeden