Vredekerk, Hoogezand

hoogezand vrijwilligersavond 1

Datum: donderdag 13 november 2014

Tijd: 19.30 uur.

Hoogezand bedankt haar vrijwilligers

Het is al jarenlang een traditie in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. De vrijwilligers die op verschillende manieren actief zijn in de gemeente worden middels een feest uitgebreid bedankt voor bewezen diensten. Belangeloos inzetten voor buurtverenigingen, op het gebied van zorg en welzijn, maatschappelijke instellingen wordt in de Veenkoloniale gemeente dus beloond. Niet met keiharde munten, maar met een arm om je heen en een waarderend woordje van de burgemeester en de wethouders.

Zo ook deze donderdag, waar de locatie De Vredekerk voor de gelegenheid is omgetoverd tot tropisch paradijs. Het thema is namelijk gericht op de ‘Carribean’ en dan hoor je er natuurlijk tropisch uitgezien. Burgemeester Peter de Jonge en de wethouders Peter Verschuren, Ger Lindeman, Oetra Gopal, Erik Drent en Marco Metscher hadden vooraf dan ook voldoende voorpret. “Wat moeten we in vredesnaam aan”, hoor je ze denken. Ze gaan vandaag in de bediening. Want de vrijwilligers mogen de samenleving wel het hele jaar gediend hebben, ze horen er ook iets voor terug te krijgen is de opvatting in Hoogezand-Sappemeer. Een opvatting die Mathilde Stam van Kwartier Zorg en Welzijn deelt, want ook zij helpt mee in de bediening, evenals directeur-bestuurder Peter Schey van de Rabobank.

U vraagt zich wellicht af, wat kunnen de vrijwilligers op het feest met als thema ‘Carribean’ verwachten? Nou, in elk geval muzikale hits als ‘Grote wasjes, kleine wasjes, stop ze in de wasmachine’ en dergelijke kaskrakers. De vrijwilligers genieten dan ook volop. En mochten er mensen zijn die het niet zo hebben op het lawaai wat de DJ’s produceren, er is ook een kleine zaal met rustige en akoestische muziek. Werkelijk niets is namelijk vergeten, niets is teveel om de vrijwilligers in de watten te leggen. Er is een limbodanser, mensen kunnen een workshop salsadansen volgen en de Belgische formatie Los del Sol zorgt voor een show met danseressen en alles erop en eraan. Kortom, groot feest in de Vredekerk in Hoogezand.

Jacky Siemerink is al voor de zevende keer bij de organisatie betrokken en ze vermaakt zich zichtbaar. “Het is zó leuk”, zegt ze. Siemerink heeft gelijk. Dat het leeft is ook wel duidelijk, want voorafgaand aan het feest hebben pakweg 800 vrijwilligers kaarten opgehaald om erbij aanwezig te kunnen zijn en er zijn naar schatting uiteindelijk tussen de 500 en 600 aanwezigen. “Ieder jaar komen er meer mensen, het feest heeft namelijk een erg goede naam gekregen in de loop der jaren”, weet Siemerink te benadrukken.

Aan het einde van de avond mag De Jonge even uit zijn rol van bediende, want hij mag het Compliment voor lokale helden van de Rabobank uitreiken. Dat zijn vier prijzen voor de meest in het oog springende en inspirerende vrijwilligersprojecten en/of – organisaties binnen de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Het gaat ook niet om zomaar iets, want de hoofdprijs bedraagt 1250 euro, nummer twee krijgt 750 euro, wanneer je derde bent geworden mag je 500 euro in ontvangst nemen en de aanmoedigingsprijs bedraagt 250 euro. Rabobank Stad en Midden Groningen heeft er geen gras over laten groeien en de winnaars van deze avond zijn Voedselbank Hoogezand-Sappemeer, De Zonnebloem Hoogezand-Sappemeer, Budovereniging Hoogezand-Sappemeer en de aanmoedigingsprijs gaat naar Stichting Speelgoedbank Amalia.

Kortom, een geslaagde avond in hartje Hoogezand. De vrijwilligers hebben de positieve boost van de gemeente, Steunpunt Vrijwilligerswerk van Kwartier Zorg & Welzijn en Rabobank Stad en Midden Groningen weer te pakken. En het college? Dat is blij dat het weer ‘gewoon’ kan gaan besturen, zonder Caribisch outfit en dienblad in de handen.

hoogezand vrijwilligersavond 1

hoogezand vrijwilligersavond 3

hoogezand vrijwilligersavond 4