Geslaagd politiek café Vriescheloo smaakt naar meer

VRIESCHELOO – Ruim veertig dorpelingen waren aanwezig bij het eerste Politiek Café in Vriescheloo. Op initiatief van de Dorpsraad in het Bellingwedder dorp werd dit café gehouden om zo de politiek en de burgers met elkaar in gesprek te brengen. Voorzitter Willeke Bergman toonde zich na afloop dan ook een tevreden preses.
“Het idee is eigenlijk ontstaan nadat we als dorp ooit benaderd waren met de uitnodiging om eens een raadsvergadering te bezoeken”, vertelt Bergman. “Alleen we zaten erover na te denken om het anders te doen. We wilden wel heel graag in gesprek met de politiek, maar juist op een andere manier. En daar is het idee van het Politiek Café uit voortgekomen.” Dat idee leverde de tientallen aanwezigen een leuke avond op. De politiek partijen hadden zich niet onbetuigd gelaten, want behoudens Plaatselijk Belang Bellingwedde en Westerwolde Lokaal waren de overige partijen met een vertegenwoordiging aanwezig. Wat er besproken werd? Nou, lokale thema’s als het behoud van de school in het dorp kwamen aan bod, maar ook een fietspad bij de Wedderweg kwam opnieuw ter sprake. Verder kwam het openbaar vervoer ter sprake. “En we hebben het gehad over de gesloten jeugdsoos Veendiep”, vertelt Bergman. “Uit het publiek kwam de vraag of er ook een alternatief komt.” Dit alles werd in goede banen geleid door de onafhankelijke gespreksleider Pia Dijkstra. “Niet dé Pia Dijkstra”, lacht Bergman. “Pia is studente Journalistiek aan de Rijksuniversiteit in Groningen en toonde zich bereid om de avond te leiden. Erg toevallig, ze gaat ook nog eens stage lopen bij de NOS. Ze deed het overigens erg goed. Ze kende de geschiedenis van het gebied niet en kon dus ongehinderd te werk gaan.” Na afloop was het merendeel van de aanwezigen tevreden over het verloop van de avond. “We kregen al geluiden dat het smaakt naar meer. Erg leuk om te horen, we wisten eigenlijk niet wat we er van konden verwachten. Dat het dan zo goed uitpakt is alleen maar mooi.”

VRIESCHELOO - Politiek Café