Heel Zuidbroek op de been voor Pakjesbezorgdag

Zaterdag 29 november

ZUIDBROEK – Voor de achtste keer wordt er in Zuidbroek de Pakjesbezorgdag gehouden. Het evenement is in de jaren uitgegroeid tot een evenement waar het dorp naar uitkijkt. Buurt- en dorpsvereniging De Schrijvershoek en zwemvereniging De Pinquin helpen Sint en Piet aan alle kanten om er een groots spektakel van te maken. Thea Lammers is één van de vaste kern.

Het idee van Pakjesbezorgdag komt van Aaldert Bunskoek, weet Thea Lammers te vertellen. De eigenaresse van een pedicuresalon vertelt. “Het idee is ontstaan in de salon. Aaldert komt van oorsprong uit De Krim en daar was de Pakjesbezorgdag al een grootse happening. Toen hij dat vertelde vonden we dat dit ook iets kon zijn voor Zuidbroek. Ik heb mijn man erbij gehaald, die is nauw betrokken bij buurtvereniging De Schrijvershoek en zo is het idee verder uitgewerkt. Het verschil is dat ze het in De Krim vieren met tractoren. Wij doen het iets anders, maar het principe is hetzelfde.” Dat principe is om kinderen én volwassenen in Zuidbroek een prachtige dag te bezorgen. Hoe het werkt? Nou, voor twee euro per pakje kunnen mensen uit het dorp meedoen en een pakje laten bezorgen. De pakjes behoren de inwoners van ‘Zuudbrouk’ zelf aan te leveren bij de organisatie, met duidelijk de voor- en achternaam, straat en huisnummer van de begunstigde. De kleine vergoeding is bestemd voor de organisatie, zodat deze de onkosten voor het feest kan dekken. Dat het evenement groeit is te merken aan het aantal aanmeldingen, want de organisatie is er maar druk mee. “Maar het is zó leuk om te doen”, benadrukt Thea Lammers. “Het enthousiasme in het dorp is ook zo groot. Iedereen wil meedoen, benodigde materialen en vrachtwagens worden zonder problemen beschikbaar gesteld. Echt super!” Lammers benadrukt dat de pakjes géén breekbare inhoud mogen hebben in verband met kans op schade. Pakjes kunnen worden aangeleverd op vier adressen, Boslaan 43, Haltepad 7, Trekweg 5 én W.A. Scholtenweg 82. De twee laatstgenoemde adressen zijn ook de adressen waar de speciale verzoekjes kunnen worden afgeleverd.

Hele dorp
Zaterdag 29 november is het zover, dan zal Pakjesbezorgdag het dorp wederom op zijn kop zetten. Het vergt veel werk van de organisatie, maar werkelijk alle straten in Zuidbroek worden met een wagen vol Pieten en cadeautjes bezorgd. Een stoet van elf wagens toert vanaf 12.00 uur door het hele dorp. “Eerst rijdt er een geluidswagen voorop en daarna volgen de overige wagens”, vervolgt Lammers. “We rijden stapvoets door het dorp en de Pieten lopen ernaast. Er rijdt ook een vrachtwagen mee die is omgebouwd tot stoomboot. Het mooie is, het hele dorp leeft ernaar toe. De kinderen van de twee basisscholen in het dorp oefenen al een aantal weken de dansjes die de Pieten deze dag zullen laten zien. De scholen hebben de dvd met deze dansjes in hun bezit en beide scholen werken ook mee.”

In iedere wijk staat dan ook een speciaal Dans(mijter)verkeersbord, waar alle Pieten weer een mini-dansoptreden geven. Kinderen, papa’s en mamma’s, opa’s en oma’s zijn deze dag van de partij. Het feest krijgt namelijk steeds meer bekendheid, uit alle hoeken van Nederland komen familieleden van ‘Zuudbrouksters’ om het feest mee te vieren. “En dat kan gewoon”, lacht Thea Lammers. “We willen iedereen de mogelijkheid geven om de Pakjesbezorgdag mee te vieren. Ook is het mogelijk om een verrassingspakketje aan te bieden aan een vriend, familielid of geliefde. Deze pakjes kunnen bij twee speciale adressen worden aangeleverd, zodat we dat goed kunnen afhandelen.”
De organisatie is dan ook erg professioneel. Naast Thea Lammers zijn haar man André Lammers, Mark Meijer, Edwin Rakers, Roelina Stuivenberg en Fokko Buitenkamp erbij betrokken. Vijf officieel gecertificeerde verkeersregelaars zorgen ervoor dat het verkeer in goede banen wordt geleid. De activiteiten op het dorpsplein worden door vrijwilligers van de Dorpsraad Zuidbroek gedaan. Kortom, het is een grootse happening. De Sint en zijn Pieten hebben er zeker zin in, voor Thea Lammers en consorten is het een feestje om te regelen. Kortom, dit is een feest om niet te missen.

Meer informatie:
www.pakjesbezorgdag.nl.

 

 

Pakjesbezorgdag Zuidbroek 2013

ZUIDBROEK - PBZbestuur