“Ik heb voor het eerst zelf gepind!”

Alie van der Laan schrijft autobiografie over fobie

STADSKANAAL – Afgelopen zaterdag overhandigde Alie van der Laan een exemplaar van haar autobiografie  ‘Lag het aan de perenvla?’ aan wethouder Peter Gelling van de gemeente Stadskanaal. Het eerste exemplaar werd een dag eerder uitgereikt aan het succesvolle duo Veldhuis en Kemper, aangezien zij hun toestemming gaven aan Van der Laan om een aantal liedteksten te publiceren in het boek. Een bijzonder openhartig boek over een irreële angststoornis. Het verhaal van een fulltime fobielijder.

Alie van der Laan is ogenschijnlijk een normaal mens, getrouwd met Erik en bezit voldoende capaciteiten. Ze rondde in haar studietijd de studie Agogiek af en ging werken als creatief-therapeut in een ziekenhuis. Juist rond die tijd maakte ze een ervaring mee die haar voor de rest van haar leven zou tekenen. “In mijn laatste jaar liep ik stage bij het Sociaal Cultureel Centrum”, vertelt ze. “Totdat ik ineens een aanval kreeg. Ik had het gevoel dat ik doodging, ik kreeg hartkloppingen en mijn beeld werd wazig en raar. Ik dacht: ‘dit gaat helemaal fout’. Van die gedachte schrok ik enorm.”
Alie bezocht de huisarts, maar op de weg ernaar toe sloeg de angst opnieuw toe. “In de auto van ons huis naar de huisarts was ik al zo bang dat ik dacht dat ik het niet ging redden. Die gedachte maakt  je zó angstig.”
Volgens de huisarts zou Alie genoeg hebben aan drie dagen volledige rust. Ze kreeg een pil voorgeschreven die haar drie dagen ‘onder zeil’ bracht en na die drie dagen zou het ‘wel weer over’ zijn, zo was de gedachte van de arts. Niets was echter  minder waar. De angststoornis en de fobie bleven het leven van Alie van der Laan teisteren. Sterker nog, het nam het leven van de vrouw in de greep. Ze probeerde verschillende gedragstherapieën om erachter te komen wat de oorzaak was. “Ik dacht: ik ben niet gek, er is verder niets mis met me. Het is alleen de angststoornis die ervoor zorgt dat ik op bepaalde momenten niet kan functioneren. Ik vergelijk het met mezelf in een rolstoel. Alle functies op de rolstoel werken, alleen de banden zijn lek. Zo is het ook in mijn leven.”
De eerste aanval was tegelijkertijd de meest extreme. De angst bleef echter aanwezig. Op een gegeven moment kwam Van der Laan bij zichzelf te rade. Waar ligt het eigenlijk aan? Ze wilde het weten, ging op onderzoek uit. “Ik heb heel lang gedaan om de vraag waarom ik paniekaanvallen krijg te beantwoorden. Dat traject was enerverend, maar ook heel hard en heel moeilijk.”
Daarbij passeren een aantal gebeurtenissen uit het leven van Alie van der Laan de revue. “Als kind van vier liep ik hersenvliesontsteking op. Ik heb heel lang het gevoel gehad dat ik verantwoordelijk was voor het verdriet wat dat mijn ouders deed. Zij waren natuurlijk bezorgd, maar vonden dat het niet mijn schuld was. Alleen, dat heb ik wél heel lang geloofd, tot aan het schrijven van hoofdstuk twaalf van dit boek. Na een gesprek met mijn moeder en zus kon ik dit afsluiten.” Dit verhaal is een van de vele verhalen die de gebeurtenissen in het leven van Alie van der Laan tekenen. Na ruim dertig jaar heeft ze echter het gevoel dat ze er vanaf kan komen. En dit komt allemaal door een nieuw onderzoek.
Professor Doctor Merel Kindt, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, heeft een wetenschappelijke doorbraak weten te bewerkstelligen. Het is een technisch verhaal, maar een angstfobie ontstaat doordat er een koppeling in de hersenen ontstaat die je niet kunt stoppen. Een nieuwe methode richt zich op het feit om die koppeling juist wél te doorbreken. Alie van der Laan is er naar eigen zeggen nog niet, maar voelt dat ze veel baat heeft bij dit nieuwe onderzoek. “Het heef me heel ver gebracht, maar ik ben er niet helemaal vanaf. Ik geloof er echter wél in!”
Oplossing
Deze bevrijding zorgt ervoor dat het leven van Van der Laan verrassende wendingen krijgt. “Weet je, ik heb vorige week voor het eerst gepind!”, lacht ze. “De afgelopen dertig jaar heb ik nooit alleen boodschappen gedaan. Mijn man Erik ging vaak mee, ik heb zelf niet eens een portemonnee. Er is sprake van een omslag, van volledige afhankelijkheid naar zelfstandig in vrijheid leven. Daar heeft dertig jaar tussen gezeten. Dingen gaan makkelijker. Hoe ik me voel? Ha, ik ben al heel lang jarig. Dat gevoel. Heerlijk!” Ondanks de afgelopen dertig jaar heeft Alie van der Laan nooit bij de pakken neergezeten. “Ik had de overtuiging dat ergens op de wereld de oplossing ligt. Ik heb acht jaar gestudeerd om gesprekstherapeut en hypnotherapeut te worden. Ook die kennis had ik nodig om vooruit te komen. Ik heb mijn leven dertig jaar gericht op een irreële angststoornis. Nu denk ik: er is meer!”
Juist in deze afgelopen dertig jaar had Alie veel steun aan haar omgeving. Haar man Erik Vissering bijvoorbeeld, met wie ze al die tijd al samen is. “Het heeft onze relatie heel sterk gemaakt”, vertelt Alie openhartig. “We stimuleren elkaar, willen het beste in elkaar naar boven halen. Hij heeft ook altijd achter me gestaan. Erik en ik kwamen bij elkaar toen de klachten begonnen. Vooral in het begin was het voor hem lastig. In die periode had ik ook wel last van een schuldgevoel ten opzichte van hem. Sinds ik het gevoel heb op het spoor naar de oplossing te zitten is dat schuldgevoel weg. Een angststoornis is per slot van rekening geen bewuste keuze. Hij heeft ook altijd geloofd in mijn verbetenheid naar de zoektocht naar de oplossing.”
Het boek ‘Lag het aan de perenvla?’ geeft een inkijkje in het leven van Alie van der Laan, waarin ze op soms pijnlijke, maar vaak ook op humoristische wijze beschrijft hoe het leven met een fobie eruit ziet. In het bijzonder aanbevolen door marketeer en docent  Harm-Jan Riksen en Pieter Frijters van Frijters Mindtuning®. De vestiging van The Read Shop in Stadskanaal heeft het boek in haar voorraad en het is eveneens verkrijgbaar via boekscout.nl en bij alle erkende boekhandels onder ISBN-nummer 9789402212303. Meer informatie over het boek: www.laghetaandeperenvla.nl.

STADSKANAAL - Alie van der Laan Boek