Bas Nijland wil omhoog met ASVB

Bas Nijland ASVB

Aanstaande zondag de topper tegen MOVV

BLIJHAM – Voetbalvereniging ASVB zit weer in de lift. Na een sportief en bestuurlijk lastige periode heeft de club de weg naar boven weer gevonden. Momenteel doet het vlaggenschip van ASVB mee om de bovenste plaatsen in de vierde klasse én timmert het jonge en frisse bestuur aan de weg. Gevolg: er heerst weer een positieve ‘flow’ aan de Raadhuisstraat.

Een van de jonge mannen die is toegetreden tot het bestuur is secretaris Bas Nijland. Naast zijn baan als medewerker accountancy bij een accountantskantoor in de stad Groningen is de 25-jarige Nijland centrale verdediger bij De Witte Muizen. Kortom, drukke tijden voor de blonde stopper. “De laatste jaren is het inderdaad wat onrustig geweest”, vertelt hij. “Er is in december 2013 een nieuw bestuur toegetreden van negen personen. Het is een jong en fris bestuur wat vooruit wil. Eerst werden er nog wat oude lijken aangetroffen, maar momenteel hebben we het bestuurlijk weer behoorlijk op de rit. Mensen om de club heen merken dat ook. ‘Het gaat weer lekker bij ASVB’, krijgen we te horen en dat zijn natuurlijk mooie woorden. Zo was er ooit wel een TC (Technische Commissie, red) en deze hebben we weer opnieuw opgezet. Verder is er de jeugdsamenwerking met Wedde. Dat is dit jaar nog een pilotjaar, maar we hebben met elkaar de intentie uitgesproken dat dit wordt doorgezet.”

Ook op het veld beleven de vaste volgers van ASVB weer mooie momenten. Nijland verricht goed werk in de achterhoede, want doelman Ronald Veerbeek heeft tot dusver slechts vier keer hoeven te vissen. “Vorig jaar hebben we veel pech gehad en was onze selectie te krap, waardoor we degradeerden naar de vierde klasse”, blikt Nijland kort terug. “Dit jaar hebben we er met Ronald Veerbeek een goede keeper bij gekregen en ook Michael Sypre, die overkwam van Wildervank, is een aanwinst. Met hen hebben we er twee echte eerste elftalspelers erbij. Het gaat goed, de doelstelling is om met elkaar plezier uit te stralen én het liefst te promoveren naar de derde klasse. Deze vierde klasse heeft dertien ploegen, waardoor er slechts twee periodes te verdelen zijn. De eerste twee teams gaan rechtstreeks omhoog en we hebben door de winst op Hoogkerk een mooi gaatje geslagen. Samen met MOVV staan we nu los.” En laat ‘Midwól’ aanstaande zondag nou net de tegenstander zijn. Aan de Niesoordlaan in Midwolda is de roodzwarte formatie een geduchte tegenstander met erkende doelpuntenmakers als Gerhard Offringa en Danny Blaauw. ASVB probeert daar een hecht collectief tegenover te zetten, zo verwacht Nijland. Met de teamgeest zit het dus wel goed. “Ik denk dat MOVV het puur van zijn aanvallende klasse moet hebben”, stelt hij. “Wij staan gewoon bokje voor elkaar en ik denk dat we MOVV kunnen pakken.”

Daar is dus wel inzet en strijd voor nodig, iets wat er bij Bas Nijland niet aan ontbreekt. Want alhoewel hij tegenwoordig in de stad Groningen woont, blijft het hart kloppen voor De Witte Muizen. Zo’n drie tot vier keer per week reist hij ‘even’ naar Blijham om te vergaderen met het bestuur of om te trainen onder de bezielende leiding van de vertrekkende trainer Marcel de Groot. “ASVB heeft een apart plekje bij mij”, lacht de blonde clubman. “Ik ben in de zomer verhuisd naar Groningen maar voor ASVB wil ik alles doen. Tot nu toe is de afstand dan ook geen probleem. Een andere club? Er heeft in het verleden wel eens wat gespeeld, maar ik vind dat het een stap hogerop moet zijn. En helemaal nu blijf ik gewoon bij ASVB, dit is gewoon mijn cluppie”, besluit Nijland zijn relaas.

Bas Nijland ASVB