Huis voor de Sport wil één miljoen extra voor de sport

DWG_DWGS-p17.pdf - Adobe Acrobat Pro

Oproep Rob de Waard staat op politieke agenda

GRONINGEN/HOOGEZAND – Een klein succesje voor directeur Rob de Waard van Huis voor de Sport Groningen. Zijn brief die aan de Statencommissie Ruimte, Natuur en Leefbaarheid is gericht komt binnenkort op de politieke agenda. De Waard roept Provinciale Staten op om de sport met ruim één miljoen euro te steunen. Volgens de sportbestuurder kan sportminnend Groningen die steun wel gebruiken.

De brief van De Waard stond eerst op de ingekomen stukken op de agenda, iets wat in de politiek ook wel eens als ‘met kennisgeving aannemen’ wordt afgedaan. Echter, dankzij de inzet van Statenleden Bas Krajenbrink (CDA) en Nienke Homan (GroenLinks) wordt de brief een bespreekstuk in de eerstvolgende commissie Ruimte, Natuur en Leefbaarheid, welke medio januari 2015 zal worden gehouden. In de brief vraagt de directeur van Huis voor de Sport Groningen aandacht voor de grote en toenemende problemen op het gebied van leefbaarheid en gezondheid in grote delen van de provincie Groningen. “Met bewegen en sport is namelijk onmiskenbare winst te behalen op het gebied van deze thema’s”, zo meldt De Waard in zijn betoog.

Tegenover Groot Groningen wil de sportbestuurder zijn gestarte lobby beargumenteren. “In 2009 is besloten om de financiële ondersteuning aan Huis voor de Sport door de Provincie Groningen stop te zetten, iets wat van kracht werd in 2010”, vertelt hij. “De provincie gaf aan dat dit een taak was voor de gemeenten. Nu hebben we met twintig van de drieëntwintig gemeenten in onze provincie goedlopende afspraken over het inzetten van Huis voor de Sport Groningen. Echter, verschillende gemeenten moeten door de decentralisaties echter bezuinigen en dan is sport één van de eerste punten waar naar gekeken wordt. Daar hebben we alle begrip voor, maar dat geeft wel problemen op het gebied van gezondheid en leefbaarheid.” De partijen CDA en GroenLinks hebben zich in Provinciale Staten hard gemaakt voor de sport in de provincie Groningen. “Dit houdt heel erg verband met de sociale structuur in de dorpen”, vertelt Statenlid Nienke Homan (GroenLinks). “Door in te zetten op sport sla je zoveel slagen in één keer. Het is een win-win-win situatie voor alle partijen. Daarom roepen wij ook op te investeren in deze vorm van leefbaarheid. Je ziet bijvoorbeeld dat het in sportdorp Blijham gewoon heel goed werkt.”

De Waard is blij met die steun. Hij pleit voor extra steun voor Huis voor de Sport Groningen, zodat zij meer activiteiten kan ontplooien en de provincie meer in beweging kan krijgen. “Wij doen een oproep aan de provincie Groningen om één miljoen extra te investeren in sport en bewegen. De provincie Limburg, waar op het gebied van ongezonde leefstijl, bewegen en overmatig alcoholgebruik ongeveer dezelfde problemen zijn, heeft eerder al besloten dit bedrag beschikbaar te stellen om deze ongezonde situatie tegen te gaan. We willen Groningen gezonder maken en daar als Huis voor de Sport Groningen een rol in spelen. Het is van groot belang dat we dit samen oppakken.”

DWG_DWGS-p17.pdf - Adobe Acrobat Pro