Paul Joosten gaat voor winst bij verkiezing Huis vol Energie

VEENDAM - Paul Joosten

VEENDAM – Twee jaar geleden deed Paul Joosten uit Veendam al mee aan de verkiezing voor energieneutraal huis van de website Huis vol Energie. Die won hij destijds met overmacht, ware het niet dat de achteraf doorgegeven spelregels voor roet in het eten gooiden. De winst ging dus aan hem voor bij, wel kreeg hij een aanbeveling. Dit jaar probeert hij het opnieuw, aangezien de verbouw van zijn energieneutrale woning nu is afgerond.

Sinds mei 2012 is Paul Joosten druk doende om zijn aangekochte woning aan de Zuidwending in Veendam te renoveren. Doel, de uit 1905 stammende woning volledig energieneutraal maken. Joosten leeft namelijk milieubewust en is tot het besef gekomen dat er veel energie bespaard kan worden wanneer je de juiste maatregelen neemt. Na een grondige renovatie is de woning vandaag de dag energieneutraal. “In mei 2012 zijn we hier komen wonen in sinds die tijd zijn er de nodige verbouwingen opgestart”, vertelt hij. Met succes, want met bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen bespaart de woning al flink wat kilowattuur op het verbruik van energie. “Sterker nog, ik houd ruim 2000 kilowattuur op jaarbasis over.” Joosten nam naast de aanschaf van zonnepanelen meerdere maatregelen. Zo installeerde hij een lage temperatuur vloerverwarming, werden de spouwmuren geïsoleerd en is er een serre geplaatst, dat positieve zonwarmte met zich meebrengt. Alles om de energiekosten te drukken en het huis energieneutraal te maken. Zo kookt Joosten op een kookplaat dat wordt verwarmd door een houtkachel. “De afgelopen veertien dagen heb ik slechts 22 kuub gas verbruikt”, vertelt hij vol trots. “Dat is nog geen euro aan gas per dag!”

Publieksprijs

De verkiezing Huis vol Energie richt zich op twee doelgroepen. Allereerst de groep die een huis middels nieuwbouw energieneutraal heeft gebouwd, daarnaast is er de groep huiseigenaren die hun huis hebben verbouwd of gerenoveerd om energieneutraal te maken. Joosten hoort met zijn uit 1905 stammende woning tot de laatste categorie. Wat betreft het werven van stemmen gaat de inwoner van Zuidwending in die laatste categorie aan kop, maar ambitieus als hij is wil Joosten ook de publieksprijs in de wacht slepen. De concurrentie komt hiervoor echter uit Almere, waar een eigenaar zijn nieuwbouwhuis ook energieneutraal heeft laten bouwen. “Deze eigenaar runt een PR-bedrijf en de woningeigenaar uit Almere slaagt er daardoor in veel stemmen voor zicht te winnen. Mijn huis is het oudste dat meedoet en ik heb het zonder veel problemen energieneutraal weten te krijgen. Met de nog te nemen maatregelen hoop ik het ook nog zoveel mogelijk klimaatneutraal te maken. Verbeter de wereld, begin bij jezelf is een heel mooi idee maar daar wil ik het niet bij laten. Ik wil graag een jaar lang ambassadeur van Huis vol Energie worden om mijn boodschap nog veel beter uit te kunnen dragen! Op die manier kan ik zoveel mogelijk anderen stimuleren om ook wat te doen. Het is niet alleen goed voor onze leefomgeving maar op termijn ook voor je eigen portemonnee want de meeste maatregelen betalen zichzelf dubbel en dwars terug.”

Ambassadeur

Joosten weet waarover hij praat, en heeft ook verschillende huiseigenaren aan het denken gezet. Huis vol Energie is een platform waarbij huiseigenaren hun huis energieneutraal willen bouwen of verbouwen. “Huis vol Energie organiseert landelijk ook Open Dagen en daar doe ik ook aan mee”, stelt Joosten. “Iedere keer komen er toch tussen de 20 en 25 belangstellenden langs om te kijken welke maatregelen ik heb toegepast. Daar is dus altijd veel belangstelling voor, want er zijn ook mensen die na de open dag nog terugkomen, zodat ik ze vanuit mijn eigen ervaringen nogmaals kan vertellen welke voordelen het heeft. Ik heb er geen commercieel belang bij, dus ze krijgen een advies van een ervaringsdeskundige.” In de functie van ambassadeur van Huis vol Energie hoopt Joosten deze ervaringen in de toekomst op grotere schaal te kunnen delen. Juist daarom hoopt hij de komende week nog voldoende stemmen te vergaderen om zowel de prijs in zijn categorie te winnen als de publieksprijs in de wacht te slepen. Het stemmen is al begonnen en is mogelijk tot 7 december. Iedereen kan een stem uitbrengen op www.huisvolenergie.nl/verkiezing-hve-2014.

VEENDAM - Paul Joosten